Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow България arrow Вече ясно - новият президент казва кога са изборите; Бюджет 2017 ни струва по ...

Вече ясно - новият президент казва кога са изборите; Бюджет 2017 ни струва по 5140 лв. на човек

  Print E-mail
2016-11-23 07:53:54
източник: news.bg

Вот.

"24 Часа":

Вече ясно - новият президент казва кога са изборите

Най-ранната дата за вота е 19 март. Конституцията не поставя срок, в който новият президент да разпусне НС Конституцията е ясна - президентът Росен Плевнелиев може само да назначи служебно правителство, а неотложна задача на наследника му Румен Радев е да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Това постанови Конституционният съд и отказа да тълкува чл. 99, ал. 7, изречение първо от основния закон - че през последните 3 месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска парламента дори когато депутатите не постигнат съгласие за ново правителство или гласуват вот на недоверие на кабинета или на премиера.

Бюджетът.

"Труд":

Бюджет 2017 ни струва по 5140 лв. на човек

"Безплатното" обновяване на жилищни сгради е една от най-лошите фискални програми, казва икономистът Петър Ганев

Всеки българин ще трябва да плати на хазната средно 5140 лева по предвидените разходи в бюджета за 2017 г. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), обявени при представянето на изготвения от икономистите алтернативен бюджет за 2017 г.

Сумата е с 283 лв. по-голяма спрямо това, което тази година плащаме на държавата под формата на всякакви данъци и осигуровки.

Според експертите най-много пари ще даваме за осигуряването на пенсии, социални помощи и обезщетения - 1723 лева. На второ място се нареждат разходите за транспорт, съобщения и селско стопанство - 799 лева на човек, а на трето са тези за здравеопазване - 591 лв.

Саниране. 

"Монитор":

ГЕРБ: Програмата за саниране е спряна само временно, БСП ще я провалят

Програмата за безплатно саниране на жилищни кооперации е спряна само временно. Това съобщиха в кулоарите на НС министрите в оставка Лиляна Павлова и Владислав Горанов. Те уточниха, че причината за това е достигнатият вече финансов лимит от 1 млрд. лв., за който е имало одобрение. "Нашата воля е програмата да бъде увеличена с още 1 млрд. лв., но за това трябва одобрението на НС", обясни Павлова. Без да има такава санкция на парламента, не можело да продължи сключването на нови договори. "БСП ще провалят програмата за саниране", предупреди обаче на свой ред депутатът Делян Добрев. Той визира заявката от по-рано днес на соцлидера Корнелия Нинова, че биха продължили програмата, но като я променят. Добрев уточни, че идеята на БСП да я централизира на практика ще я блокира.

Здравеопазване. 

"Сега":

Пръстовите отпечатъци в болниците остават въпреки решението на съда

Министерството на здравеопазването и здравната каса не смятат да се съобразят с решението на Върховния административен съд да спре задължителното чекиране с пръстов отпечатък в болниците. Пръстовата идентификация остава като изискване за вход в лечебните заведения, обяви зам. здравният министър и шеф на надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков. Освен това МЗ ще обжалва решението на съда.

Тричленен състав на ВАС отмени текст от наредбата за достъпа до медицинска помощ и спря действието на системата за пръстова идентификация в болниците до окончателното произнасяне на съда. Съдът обаче даде право на здравните институции да обжалват, затова МЗ не смята засега да спира чекирането с отпечатък.

БСП. 

"Дума":

"Промяната в БСП" тръгва през януари

"Промяната в БСП" ще е мотото на конгресното заседание на социалистите през януари. Корнелия Нинова припомни, че е оглавила партията с визията си за реформи в нея, и подчерта, че смята да изпълни обещанието си.

Заседанието на конгреса през януари ще обсъди нова предизборна платформа с ясни, конкретни и възможни ангажименти, която да стъпи на автентичните леви ценности, заяви Нинова. Промяна ще има и в коалиционната формула, с която БСП ще се яви на парламентарните избори. Обект на анализ ще бъдат и организационни реформи в партията.

Тази събота в София има разширено заседание на Националния съвет на партията. Покана за събитието има и новоизбраният президент Румен Радев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?