Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 29
Начало arrow България arrow Отмяна на сливането на почивните дни и отработването в събота?

Отмяна на сливането на почивните дни и отработването в събота?

  Print E-mail
2016-11-22 10:53:09
източник: dnes.bg

Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

На изпроводяк кабинетът ще разгледа промяната в Кодекса на труда, която цели да се прекрати практиката – почивните дни да се разместват от Министерския съвет.

Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Законопроектът за промени в Кодекса на труда предвижда отмяна на наложилата се практика – Министерският съвет всяка година да размества почивните дни през годината.

Според социалното министерство ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Сред мотивите за промяната са нарушена комуникация в реално време между бизнеса, институциите и други партньори в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави.

Други аргументи са нарушаване на работата на финансовите институции, забавяне на плащания и нерегламентирано полагане на извънреден труд.

От Министерството на труда и социалната политика посочват още, че се намалява продължителността на седмичната почивка, тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата, Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

В мотивите на законопроекта се посочва още, че се цели гарантитане на равен брой работни дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

Така ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник. 6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд.

Останалите празнични дни се падат в средата на седмицата или в петък и при тях също няма да има допълнителни почивни дни през следващата година.

Така при приемане на новите правила през 2017 г. ще се почива извънредно 16 дни. В тях влиза и Великден, който по Кодекса на труда се празнува 4 дни.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?