27 Април 2024 г. Събота

Каракачанов: За страната е по-добре да има постоянно правителство

2016-11-20 07:58:32
Патриотичният фронт може да вземе мандат, но няма с кого да направи кабинет. Те не могат да намерят подкрепа в ГЕРБ, БСП и ДПС, пише "24 часа".

"За страната е по-добре да има постоянно правителство и политиците да се разберат, защото влизаме в една хипотеза след оставката на Борисов да се намираме в политическа криза." Това заяви лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Така той намекна, че ако президентът връчи третия мандат на ПФ, може да не го върнат и да се опитат да съставят нов кабинет в този парламент.

"След нежеланието на ГЕРБ и БСП да създават правителство и заявките им, че ще върнат мандатите, най-вероятно ни чакат предсрочни избори", допълни Каракачанов.

Той обаче избяга от въпроса дали ПФ би опитал да състави правителство с третия мандат. Това е тема, по която може да се разсъждава, но е рано да се говори за каквото и да било, тъй като разговорът тепърва предстои, каза той.

"След оставката на Борисов администрацията в държавата не работи. Това е такъв шок за администрацията. Какво сега? Държавата пет месеца ще бъде на автопилот? Това е несериозно. Още повече това е тотално безотговорно”, коментира Каракачанов. Ако парламентът сега излъчи правителство, бъдещият президент може да издаде указ, няма нужда да разпуска парламента и да се минава към служебно правителство", допълни той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също не каза дали ПФ ще приеме третия мандат. Но отново потвърди мнението си, че ГЕРБ трябва да състави нов кабинет в този мандат, но с друг премиер, а не с Бойко Борисов. В сряда ПФ е на консултации при президента.

Дори и да вземат мандат обаче, патриотите няма с кого да сформират кабинет. Те имат само 17 депутати, а ако прибавим и 11-те на Волен Сидеров, стават 28. Не могат да намерят подкрепа в ГЕРБ и БСП, защото лидерите на двете първи сили в този парламент вече заявиха, че няма да участват в състава на нов кабинет в този мандат. За ДПС пък няма вариант да подкрепи националисти. Така остават по-малките партии, но и АБВ вече казаха, че не трябва да се прави ново правителство и този парламент е изчерпал доверието си.

В парламента обаче се разви сценарий, според който е възможно патриотите да се разберат с Реформаторския блок и БДЦ и подкрепени неофициално от част от депутатите на ГЕРБ, да съставят нов кабинет.

"Нека опитат. Да видим какво могат да направят. Допреди месец подкрепяха нашия кабинет, а след като започна президентската кампания, обърнаха нещата", заяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова пред Нова тв.

"БСП няма да участва в никакви правителства и конфигурации в рамките на този парламент", декларира отново лидерът на червените в София Калоян Паргов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати