26 Април 2024 г. Петък

Десен проект в бъдеще време

2016-11-19 08:23:20
Консултации какви промени са нужни в политическата среда и как могат да бъдат постигнати. Това е, което правим в момента. Така отговарят на въпроса има ли нов десен проект и кога ще бъде представен участници в срещите, с които "Дневник" разговаря.

За такъв проект се говори отдавна, но очакванията, че ще бъде обявен, се засилиха през последните седмици, след като стана ясно, че предстоят предсрочни избори. Засега около него има повече неизвестни. Ясно е, че се водят много разговори и в тях участват политици, представители на неправителствени организации (сред които са "Правосъдие за всеки" и "Протестна мрежа") и граждани. В консултациите са се включили и лидерът на ДСБ Радан Кънев и други от партията, потвърди самият той, но стана ясно, че това не е негова инициатива, нито на ДСБ. Тепърва ще се разбере как партията и бъдещ проект ще взаимодействат.

Търси се широко обединение 

Мартин Димитров и Петър Славов - депутати от гражданската квота на Реформаторския блок, са двама от участниците в една от срещите за проекта, която се е състояла в четвъртък. Те обясниха, че идеята е за "широко обединение на няколко групи - на депутатите, които полагаме усилия в парламента и задаваме въпроси, на обществени организации и на граждани, които помагат и застават с името си и се борят за да излезе истината около КТБ, картелите и скандалите в съдебната власт".

На въпрос дали в проекта ще участва целият Граждански съвет на Блока, Славов каза, че той е важен партньор, но разговорите с тях още не са завършили. Според него много от колегите му в съвета са изявявали желание да се включат в подобно обединение и следващата седмица предстои да се вземе решение.

Текат консултации, в които участват много смислени хора и преди да сме готови, не искам да коментирам в детайли, отговори Мартин Димитров на въпрос на "Дневник" дали новият проект ще бъде създаден като неправителствена организация или като партия.

"Има различни мнения, общо е становището, че нов десен проект трябва да има, той трябва да си партнира с ДСБ и хората от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Но самата формула на конструкцията още не е готова", добави Димитров. Неговото лично мнение е, че за предсрочните избори е важно да се намери начин за участие.

Честно партньорство с ДСБ 

Формулата за отношение с ДСБ, според Мартин Димитров е "честно партньорство". "След провалената съдебна реформа партията излезе в опозиция, което за нас на ценностно ниво е изключително важно. Най-голямата грешка на Реформаторския блок, уловката, беше това масирано участие в правителството, на която те се хванаха". Според него за да бъде успешен така нареченият нов проект, "ние трябва да се разделим с хората, които бяха готови на всичко за къшей власт. Властта отрови Реформаторския блок, желанието на власт на всяка цена."

Според други участници в срещата, пожелали анонимност, е прекалено рано да се обявява каквото и да е, а изборите са прекалено близо, за участие в тях, но са обсъждали варианти за съвместно явяване с партии, защитаващи общи ценности. Един от коментарите беше, че идеята е да се обединят "активните и свободни граждани, за да се започне процес на радикална промяна на начина, по който се прави политика".

Никой не назова кой или кои ще са лидерите на бъдещото обединение, както и дали в него ще участва кандидатът за президент на реформаторите Трайчо Трайков, който постигна резултат от 5,87 % (224 734 гласа).

"Проектът не е на ДСБ"

коментитра лидерът на партията Радан Кънев на пресконференция в петък. Той добави, че е провел 4 работни срещи, свързани с новия проект, за един ден. Това темпо поддържал от седмици, като очаква срещите да се ускорят.

"В проекта няма да участват едри бизнесмени и собственици на медии. Те нито имат желание, нито ще участват", каза Кънев на въпрос дали в проекта ще участват Иво Прокопиев и други бизнесмени. И той не коментира повече подборобности. По-рано през седмицата беше съобщено, че ръководството на партията се събира на 26 ноември за да обсъжда "ново обединение на свободните хора и демократите в България".

Пред "Дневник", бившият правосъден министър Христо Иванов, който също е свързван с бъдещото обединение, коментира тази седмица, че хората очакват голяма промяна, но тя трябва да е и идейната среда и че не става дума просто за "регистрация на нова политическа партия, а за много по-дълбоко интелектуално и общностно усилие да опитаме да произведем някаква конкректна перспектива за страната, за промяна на нейната траектория чрез промяна на някои ключови политики. Това е, върху което аз бих работил и бих търсил организационен формат да се случи. Дали и кога то би прераснало в партия е вторичен въпрос." 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати