26 Април 2024 г. Петък

Русия и "Ислямска държава" в хибридна война с ЕС

2016-11-19 08:13:50
Европейският парламент ще гласува в сряда резолюция, която разглежда Русия и "Ислямска държава" като основни източници на враждебна пропаганда срещу ЕС.

Докладът на полската евродепутатка Анна Елжета Фотига е на път да предизвика скандал в парламента заради поставянето на една плоскост на Русия и на терористични организации като Ал Кайда и "Ислямска държава".

Фотига е член на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост", оглавявана от Ярослав Качински.

Резолюцията, която няма законодателна стойност, може да послужи като насока за работа на Европейската комисия, ако бъде приета.

Според нейния текст "гражданите на ЕС се намират под растящ и постоянен натиск от информационни и дезинформационни кампании и пропаганда от държави и престъпни организации, които подкопават самата идея за обективна информация или етична журналистика".

Докладът дава много примери за щедро финансирани от Кремъл организации, фондации, медии и дори религиозни и социални групи, интернет тролове и хакери, чиято цел е да служат като инструменти на информационната война срещу Европа.  Като остриета на руската пропаганда се посочват чуждоезичният тв канал RT, агенция "Спутник" и фондация "Руский мир".

Освен през медиите Фотига посочва, че Русия воюва с Европа и като финансира политически партии, за да създава разединение и да ги използва за атака срещу политици и журналисти.

На политическо ниво Кремъл се опитва да отслабва ЕС, като използва контакти и срещи с пропагандни цели, а не за установяване на диалог и чрез активизиране на двустранните връзки за противопоставяне на едни европейски държави срещу други и на отделни столици срещу Брюксел.

Според доклада, който е в дневния ред на сесията на Европейския парламент в Страсбург за идната седмица, се казва, че враждебната пропаганда на Русия срещу ЕС има различни форми и използва разнообразни инструменти, съобразени с отделната държава, която е обект на атака. Като такива се използват традиционните медии, социалните мрежи, платени тролове, учебни програми и политически партии.

Авторът на документа посочва, че руската пропаганда ескалира след анексирането на Крим, като Кремъл засилва участието си в европейската медийна среда, за да си осигури подкрепа на общественото мнение за своите действия, да блокира решенията на евроинституциите и да манипулира хората срещу тях, както и да засилва напрежението между Европа и стратегическите й партньори САЩ и Канада.

На широк фронт действат и терористични организации като Ал Кайда и "Ислямска държава", за да проповядват омраза и насилие. Те използват за това комуникационни стратегии и пряка пропаганда, за да оправдават действията си срещу ЕС, се твърди в доклада.

В него се призовава ЕС и националните правителства да се заемат приоритетно със стратегическата комуникация и да заделят подобаващи ресурси, за да се справят с руската пропаганда. Настоява се информационната война да се признае за вътрешен проблем на ЕС, а страните членки да си помагат взаимно, като си дадат сметка, че тази война се води реално.

По отношение на терористите се настоява да се работи по-усърдно за спиране на източниците им на финансиране, за даване на медийна изява на умерени мюсюлмански учени, които да делегитимират пропагандата им и да се разработят послания, които да опровергават твърденията на терористите. А също да се вземат мерки на европейско ниво срещу радикалните проповедници и да се работи по-тясно с интернет доставчиците за унищожаване на информационно съдържание на терористите.

Докладът настоява за укрепване на медийния плурализъм в Европа и за подкрепа за журналисти, за създаване на платформи за споделяне на съдържание, мобилност на журналистите и подобряване на образованието по журналистика в ЕС. Според Фотига ще бъде уместно на гражданите да се обяснява как да разкриват дезинформация и как действат участниците в хибридната война.

Докладът за антиевропейска пропаганда е придружен и от мнение на малцинството депутати във Външната комисия на Европарламента, която го е приела. Представлявана от депутата от крайната левица Хавиер Кусо, групата настоява докладът да се отхвърли, защото приравнява Русия с "Ислямска държава" и насърчава подписването на споразумения за свободна търговия между ЕС и бивши съветски републики като Грузия и Украйна, което дразни Кремъл, опитващ се да си направи с тях Евроазийски икономически съюз.

Несъгласните се възмущават и от идеите ЕС да плаща на независими медии. Те добавят, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати