28 Март 2024 г. Четвъртък

700 000 души умират годишно, защото антибиотиците не са правилното лечение

2016-11-19 07:57:55
Всяка година близо 700 000 души в света умират, защото антибиотиците не им помагат. Причината е, че заради неправилна или прекомерна употреба те просто спират да действат. Ако тенденцията се запази, през 2050 година 10 милиона души ще умират от инфекции, които сега се лекуват с антибиотици, съобщи Нова тв.

В Европейската седмица за отговорна употреба на антибиотици специалисти от центъра припомниха, че основният проблем при тези препарати е нарастващата резистентност на бактериите към тях. Това се случва от една страна заради употребата на едни и същи евтини антибиотици в болниците, а от друга - заради пренасищане с антибиотици при отглеждането на животни, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пътят до антибиотиците трябва да минава през посещение при личния лекар. Но преди той да предпише антибиотик, трябва да се изследваме - така наречената антибиограма. Лекарите признават, че невинаги такава се прави. Неправилната употреба обаче води до резистентност, или иначе казано - свикваме с антибиотика и така той спира да действа на бактериалната инфекция.

По отношение на резистентността, която спира действието на антибиотиците, България е на средноевропейско ниво. За някои конкретни препарати обаче сме първи в Европа по резистентност, съобщи доц. Иван Иванов, микробиолог от Националната референтна лаборатория, цитиран от "Дарик".

"В определени групи антибиотици заемаме водещо място. Това са основно антибиотици, които се използват в болниците, тъй като те са много евтини и мнозина лекари прибягват към тях необосновано и без индикации. Използват се за периоперативна профилактика, което противоречи на всички съвременни насоки и препоръки", обясни доц. Иванов.

"Необходимо е лекарите да знаят, че простудни заболявания, неуточнените респираторни инфекции не бива да се лекуват с антибиотици. Новите тенденции са дори при по-острите инфекции - като бронхити, бронхиолити, да се изчаква", обясни доц. Иванов.

Друг проблем е, че все още някои хора прибягват до самолечение. Според проучване 12% от българите приемат антибиотици без лекарско предписание. За да не стигаме до антибиотиците, лекарите препоръчват да се подсилим с имуностимулатори. 

Специалистите допълниха, че при децата повечето от инфекциите са вирусни и там антибиотикът няма никакво приложение. Проблем в този случай обаче създавали и пациентите във връзка с недостатъчното доверие у лекарите и неверните данни, с които се сблъсквали в мрежата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати