27 Април 2024 г. Събота

Бюджет 2017 е вреден за държавата, предупреди Муравей Радев

2016-11-17 09:12:45

Бюджет 2017 не трябва да вижда бял свят. Такава категорична теза изказа бившият финансов министър Муравей Радев в студиото на БиТиВи.

Според него този бюджет, който днес влиза в пленарна зала за обсъждане без вносителя му, е вреден, тъй като между първо и второ четене "пазарлъците между партиите" ще го променят и така финансовият план ще бъде подчинен на популистки тези и ще застраши държавата.

Според Муравей Радев предизвиканата политическа криза влияе на бюджета по три начина. Парламентът вече е в насипно състояние и няма мнозинство. Второ - той, който трябва да защити бюджета, е в оставка. Не без значение е това, че от няколко дни страната влезе отново в предизборна обстановка, която е "изпъстрена с популизъм до небесата".

Депутатите са готови да дадат всичко всекиму, за да привлекат гласове и това може да се случи, защото няма съпротивителни сили срещу популизма в парламента, обясни опасността за бюджета Радев.

Радев призова политическите сили да забравят популизма, да се издигнат на своята отговорност, след като искат да управляват и да не забравят, че "пътят към ада е покрит с добри обещания". Утре когато започнат да управляват ще си сърбат попарата на това, което ще сготвят в парламента, посочи той.

Радев не вижда проблем в това да не се приема бюджет сега, а това да се направи от новото правителство след предсрочните избори. Бившият финансов министър припомни, че държавата вече е работила по този начин - на парче от бюджета за миналата година със служебно правителство - и не е имало проблеми.

И за увеличението на учителските заплати може да се намери механизъм - с акт на Министерски съвет, който кабинетът в оставка може да приеме. Така това ще стане задължително за следващия закон за държавните пари.

Иначе в периода до приемането на новия бюджет от новото правителство може да се харчи толкова, колкото е харчено миналата година през същия период.

Муравей радев остро разкритикува поредните гласове, които се чуват с предложения за отмяна на плоския данък. Отмяната на плоския данък би било огромна грешка, според него. Радев предупреди и че не може да се отменя само един данък от една цялостна система, тъй като цялата система ще се разстрои.

Освен това финансистът заяви, че при отмяната на плоския данък, който доказано работи у нас и то добре, ще доведе до повече стимули и възможност да се крият данъци.

"Отмяната на плоския данък е абсолютен риск. Данъчната ни система е една от най-добрите в света и не може да се гледа данък по данък", повтори няколко пъти Муравей Радев. 
Той предупреди и БСП, откъдето се чуват най-вече тези предложения, че ако направят такъв ход няма да си съберат бюджета и държавата е обречена на дефицит още първата година.

Муравей Радев разкритикува като невъзможно и искането на патриотите минималната пенсия да стане 300 лв. На практика в ДОО няма никаква възможност за такова увеличение. Според него обаче действително трябва да се преразгледа системата на извънредно пенсиониране, тъй като има много пенсии, които са дадени и се дават без действително основание. Пример за това са пенсиите за инвалидност.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати