26 Април 2024 г. Петък

Сделки за над 200 млн. лв. събудиха пазара на придобивания

2010-09-20 15:08:03
Пазарът на корпоративни придобивания в България се активизира напоследък. Само за кратко се сключиха сделки за над 200 млн. лв., а експерти на пазара се надяват това да е краят на застоя в сектора.

Раздвижването му пък може да се тълкува и като индикатор за подобряване на икономическата картина в страната, макар засега повече от причините да са по-скоро предизвикани от кризата - продажби заради непосилни дългове и оптимизация на холдингови структури.

Само през миналата седмица бяха обявени 3 сделки - "Спектър нет"- "Мегалан", "Хлебозавод Корн" и "Флорина". Преди дни пък "Еврохолд България" обяви, че се разделя с производствените си предприятия.

Стойността само на сделките, за които има информация, достига 220 млн. лв. с поетите от купувачите дългове на новопридобитите предприятия. Тук не са включени парите за сделката за bTV, която беше договаряна и се сключи в чужбина за малко над 400 млн. долара (619 млн. лв.).

Няколко от сделките напоследък са продиктувани и от оптимизация на инвестиционните портфейли на холдингови дружества - тези на "Еврохолд България" и "Агрия груп холд" (за "Корн"), с които двете компании ще се фокусират върху дейностите, които носят само голям принос в общите продажби.

Има и операция по смяна на собствеността заради проблемни заеми - "Флорина", и дори транзакции, с които се разрешават спорове между съсобственици - тази за "Прайм пропърти бг". Единствената стратегическа сделка засега е покупката на "Спектър нет" и "Мегалан" от "Мобилтел".

"Има сигнали за активизиране на придобиванията в България и искрено се надявам това да е белег за края на застоя в сектора в страната", коментира Росен Иванов, управляващ съдружник в консултантската "Ентреа капитал".

Според него обаче е рано да се говори за пълно възстановяване и белег за това е липсата все още на нови инвеститори, които да стъпват за първи път на българския пазар. При последните сделки всички купувачи са компании, които вече имат бизнес в страната, а някои от тях, както в сделките за "Хлебозавод Корн" и част от тези на "Еврохолд", са свързани с бивши мениджъри на дружествата.

"Агрия груп холдинг", чиито акции се търгуват на борсата в София, продаде дъщерното си дружество "Хлебозавод Корн", притежаващ два завода в Горна Оряховица и Шумен с пазарен дял в Североизточна България 15-20%, за 6.5 млн. лв. на "Йорк скай" - Търговище, чийто изпълнителен директор Красен Йоркшиев беше в борда на "Агрия" преди време.

Ако се съди по думите на изпълнителния директор на "Агрия", цената, на която е продаден хлебният бизнес на холдинга, е равна на годишните продажби на дружеството от 6.8 млн. лв. - ниска оценка, характерна само за период на дълбока рецесия.

Дълговете са в основата за продажбата и на производителя на сокове и напитки "Флорина". Новият му собственик ще стане "ВМ финанс груп" на издателя на списание "Мениджър" Васил Мирчев, ако Комисията за защита на конкуренцията издаде разрешение за това. Сделката е част от проекта за разсрочване на задълженията на предприятието с общо 32 млн. лв.

В тях влиза и облигационната емисия за 14.4 млн. лв. с падеж 2014 г. По информация на "Дневник" предстои свикване на общо събрание на облигационерите, на което ще бъде предложено разсрочване на главницата. Влизането на холдинга на Васил Мирчев, чието поделение "Авенди" е един от големите играчи на пазара на храни и напитки в България, се оказва достатъчна гаранция за кредиторите.

"При това положение сме склонни да преструктурираме облигационната емисия, защото сме сигурни, че вложените от нас средства ще бъдат възстановени", заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", което държи около 78% от облигациите на "Флорина".

Информация за цената на сделката не беше обявена, като от мениджмънта на "ВМ финанс груп" обясниха пред "Дневник", че ще дадат повече информация след финализирането й. Със сигурност тя включва поемането на дълговете на предприятието, което има има едно от най-модерните производства на Балканите и 200 работници.

В петък стана ясен и единият от купувачите на разпродадените от "Еврохолд България" производствени предприятия. Мажоритарният пакет акции на производителя на пластмасови изделия "Формопласт" вече е собственост на производителя на полипропиленови опаковки "Пластхим-Т".

Цената на сделката е 2.27 млн. лв., като продажбата е осъществена на нерегулирания пазар на борсата. Преди седмица "Еврохолд България" обяви, че ще продаде всичките си производствени предприятия, хотел "Ела" в Боровец и няколко имота общо за 40 млн. лв., от които 25.5 млн. лв. в брой, а останалите 15 млн. лв. са дългове.

Росен Иванов, управляващ съдружник в "Ентреакапитал"

Има сигнали за активизиране на пазара на придобивания и искрено се надявам това да е белег за края на застоя. Част от реализираните сделки се готвят от много време. Има и повече запитвания от потенциални купувачи от чужбина, което говори, че и навън настроенията се променят към положителни. Рано е обаче да се говори за скорошно пълно възстановяване на пазара на сливания и поглъщания в България. Тепърва ще има сделки за проблемни активи и във връзка с оптимизиране на инвестиционния портфейл на холдингови дружества. Прави впечатление, че в сключените сделки от последните месеци от страната на купувачите участват компании, които вече присъстват в България. Няма обаче нови чужди инвеститори, които да влизат в България за първи път.

Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие"
От наша гледна точка сделката за "Флорина" е много добра заради затрудненията на фирмата да обслужва задълженията по облигационната си емисия и изобщо задлъжнялостта на дружеството, която стоеше в основата на тези проблеми. Появата на нов собственик, който е готов да инвестира оборотни средства, за нас е достатъчна гаранция, че предприятието ще работи на пълен капацитет. При това положение сме склонни да преструктурираме облигационната емисия, защото сме сигурни, че вложените от нас средства ще бъдат възстановени.

Емил Райков, изпълнителен директор на "Агрия груп холдинг"
Относителният дял на "Хлебозавод Корн" в общите приходи на холдинга намаляват с всяка изминала година. Ориентировъчно към края на 2009 г. неговият дял в резултатите на "Агрия" е около 10% при съществено по-голям дял към 2006-2007 г. - 30-35%. В същото време продажбите на "Хлебозавод Корн" продължават да растат минимално и не може да се говори за негативни тенденции. Нетният размер на приходите на холдинга се увеличават в пъти заради увеличение износ, което свива приноса на двата завода на "Корн" в общите приходи на "Агрия". Съзнавайки, че сме обрали максимума от възможността да развиваме направлението хлебопроизводство, решихме да продадем хлебозавод "Корн" и да се фокусираме върху останалите направления от бизнеса ни - зърнени култури, експорт на зърно и производство на възобновяеми енергийни източници, които имат по-висока добавена стойност.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати