Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 23
Начало arrow Икономика arrow Няма кадри, 66 000 пенсионери работят

Няма кадри, 66 000 пенсионери работят

  Print E-mail
2016-11-16 07:32:20
източник: dnes.bg

Въпреки че са достигнали пенсионна възраст, 66 400 души у над продължават да работят, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината.

Статистиката сочи, че от началото на година до края на септември работещите над 65 г. са нараснали с около 5000. Няма статистика каква част от служителите в трета възраст продължават да работят, въпреки че са се пенсионирали.

"Практиката показва, че немалка част от хората нямат нужния осигурителен стаж, за да излязат в пенсия. Затова са принудени да се трудят и след 65 г.", обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Всеки месец над 100 души търсят липсващият им осигурителен стаж с помощта на пенсионни консултанти. Тези, които нямат документи, с които да докажат трудовия си опит, са принудени да продължат да работят и след като навършат пенсионна възраст.

Доста от кадрите обаче продължават да работят и след като се пенсионират. "От една страна, защото работата им не е свързана с тежък физически труд, и от друга, защото така увеличават и пенсията си", обясни Николчева.

Според изследване на Менпауър всеки трети кандидат за работа смята, че възрастта пречи на кариерното израстване.

В същото време според проучването обаче този страх е неоснователен, защото много компании наемат свои служители след излизането им в пенсия. Основната причини са връщането на работниците в офиса е липсата на квалифицирани кадри. Според Менпауър 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им служители.

"Компаниите биха могли да преборят този недостиг, като се обърнат към по-възрастните кадри или към свои бивши служители, защото те имат умения, с които да допринесат за успеваемостта на еднократен проект или в дългосрочен план", заяви директорът на Менпауър за България  Надя Василева.

Данните показват, че заради недостига на кадри 39 на сто от родните шефове са започнали да наемат по-млади или по-възрастни служители.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?