25 Април 2024 г. Четвъртък

Няма кадри, 66 000 пенсионери работят

2016-11-16 07:32:20
Въпреки че са достигнали пенсионна възраст, 66 400 души у над продължават да работят, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината.

Статистиката сочи, че от началото на година до края на септември работещите над 65 г. са нараснали с около 5000. Няма статистика каква част от служителите в трета възраст продължават да работят, въпреки че са се пенсионирали.

"Практиката показва, че немалка част от хората нямат нужния осигурителен стаж, за да излязат в пенсия. Затова са принудени да се трудят и след 65 г.", обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Всеки месец над 100 души търсят липсващият им осигурителен стаж с помощта на пенсионни консултанти. Тези, които нямат документи, с които да докажат трудовия си опит, са принудени да продължат да работят и след като навършат пенсионна възраст.

Доста от кадрите обаче продължават да работят и след като се пенсионират. "От една страна, защото работата им не е свързана с тежък физически труд, и от друга, защото така увеличават и пенсията си", обясни Николчева.

Според изследване на Менпауър всеки трети кандидат за работа смята, че възрастта пречи на кариерното израстване.

В същото време според проучването обаче този страх е неоснователен, защото много компании наемат свои служители след излизането им в пенсия. Основната причини са връщането на работниците в офиса е липсата на квалифицирани кадри. Според Менпауър 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им служители.

"Компаниите биха могли да преборят този недостиг, като се обърнат към по-възрастните кадри или към свои бивши служители, защото те имат умения, с които да допринесат за успеваемостта на еднократен проект или в дългосрочен план", заяви директорът на Менпауър за България  Надя Василева.

Данните показват, че заради недостига на кадри 39 на сто от родните шефове са започнали да наемат по-млади или по-възрастни служители.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати