19 Април 2024 г. Петък

Последно заседание на Министерският съвет днес, после гласуват оставката му

2016-11-16 07:25:05
Правителството на Бойко Борисов ще проведе днес последното си редовно заседание, преди парламентът да гласува подадената от министър-председателя оставка на Министерския съвет.

Оставката на правителството беше внесена от Борисов в понеделник. Премиерът я обяви в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите, но даде заявка за това дни по-рано.

Дневният ред на заседанието на Министерския съвет е от 28 точки и видимо не се различава от обичайния всяка сряда.

Очаква се министрите да одобрят списък на защитените и на средищните училища, да решат за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието и за тавана на разходите за туризма, да обсъдят позицията на България за предстоящия в Брюксел съвет по "Правосъдие и вътрешни работи", да се разпоредят с имоти и др.

Оставката на Министерския съвет пък е единствена точка в дневния ред на Народното събрание, което ще заседава от 14 часа.

Изненади в гласуването в пленарна зала не се очакват, доколкото и самият премиер преди дни отсече, че няма как "неговите" депутати от ГЕРБ да не го подкрепят.

Кабинетът "Борисов" 2, който управлява точно две години, обаче ще продължи да води държавата като правителство в оставка.

По Конституция президентът Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати