Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 21
Начало arrow България arrow Един генерал (Радев) идва, друг генерал (Борисов) си отива

Един генерал (Радев) идва, друг генерал (Борисов) си отива

  Print E-mail
2016-11-14 08:41:08
източник: dnes.bg

53-годишният генерал от резерва Румен Радев е новият президент на България. Радев, който бе издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели категорично балотажа срещу кандидата на управляващата партия Цецка Цачева - 58% срещу 36%.

Още преди края на гласуването, премиерът Бойко Борисов, който също е генерал от резерва, потвърди намерението си да подаде оставка на правителството при загуба на президентските избори.

"Размислих". ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта", отсече Борисов и допълни, че първия работен ден на НС подава оставката на правителството си.

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов.

Според него това било шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори. А то, според Борисов, е формирано от БСП, ДПС и ДСБ. ГЕРБ и останалата част от РБ нямало как да формират мнозинство.

"Проблемът за загубата си е наш. Вината си е изцяло наша", призна още Борисов.

БСП побърза да отстъпи още невръчения им мандат, лидерката на Столетницата Корнелия Нинова обяви, че с 38 мандата няма да участва в управлението.

"Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет", подчерта Нинова.

Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов сам е обвързал резултата от президентските избори с оставката на кабинета. "И е добре, че го изпълни, че поне веднъж е последователен", подчерта тя.

Новоизбраният президент пък отговори положително на въпрос дали Бойко Борисов е държавник, но посочи, че последните му действия не кореспондират с ролята на държавник.

"Той заложи съдбата на кабинета си и на България на своето его - държавникът трябва да надмогва егото си и да споделя властта", коментира Радев.

Според него Борисов не може да си представи, че ще работи с някого, когото не може да контролира.

"В България има нова политическа ситуация, в което няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и да се държи отговорно", настоя ген. Румен Радев.

Новоизбраният президент трябва да встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Православната църква почита на 13 ноември паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Проповедник и богослов, един от тримата "светители" –"вселенски учители", ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел ...
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?