Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow България arrow Един генерал (Радев) идва, друг генерал (Борисов) си отива

Един генерал (Радев) идва, друг генерал (Борисов) си отива

  Print E-mail
2016-11-14 08:41:08
източник: dnes.bg

53-годишният генерал от резерва Румен Радев е новият президент на България. Радев, който бе издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели категорично балотажа срещу кандидата на управляващата партия Цецка Цачева - 58% срещу 36%.

Още преди края на гласуването, премиерът Бойко Борисов, който също е генерал от резерва, потвърди намерението си да подаде оставка на правителството при загуба на президентските избори.

"Размислих". ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта", отсече Борисов и допълни, че първия работен ден на НС подава оставката на правителството си.

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов.

Според него това било шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори. А то, според Борисов, е формирано от БСП, ДПС и ДСБ. ГЕРБ и останалата част от РБ нямало как да формират мнозинство.

"Проблемът за загубата си е наш. Вината си е изцяло наша", призна още Борисов.

БСП побърза да отстъпи още невръчения им мандат, лидерката на Столетницата Корнелия Нинова обяви, че с 38 мандата няма да участва в управлението.

"Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет", подчерта Нинова.

Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов сам е обвързал резултата от президентските избори с оставката на кабинета. "И е добре, че го изпълни, че поне веднъж е последователен", подчерта тя.

Новоизбраният президент пък отговори положително на въпрос дали Бойко Борисов е държавник, но посочи, че последните му действия не кореспондират с ролята на държавник.

"Той заложи съдбата на кабинета си и на България на своето его - държавникът трябва да надмогва егото си и да споделя властта", коментира Радев.

Според него Борисов не може да си представи, че ще работи с някого, когото не може да контролира.

"В България има нова политическа ситуация, в което няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и да се държи отговорно", настоя ген. Румен Радев.

Новоизбраният президент трябва да встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?