19 Април 2024 г. Петък

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

2016-11-13 21:44:33

България днес избра новия си президент. 
Генерал Румен Радев спечели балотажа срещу Цецка Цачева със сериозна разлика - близо 23% или около 700 000 гласа разлика.

Румен Радев и Илиана Йотова са спечелили 58,1% или около 1 900 000 гласа, далеч по-назад остават Цецка Цачева и Пламен Манушев с 35,3% или около 1 200 000 гласа.

С възможността "Не подкрепям никого" са гласували 6,6%, според екзитпола на "Алфа рисърч".

 

При 80% паралелно преброяване на "Галъп" 58.9% от гласовете са за Румен Радев. 36.6% от гласовете са за Цецка Цачева.

4.5% от гласоподавателите са гласували с "не подкрепям никого".

Социолозите от "Галъп" Румен радев е успял да удвои подкрепата си в седмицата между първия тур и балотажа.

Така в следващите 5 години държавен глава ще бъде Румен Радев с вицепрезидент Илиана Йотова.

Припомняме, настоящият президент Росен Плевнелиев спечели балотажа на изборите през 2011 г. с 52.58% от гласовете, или с 1 698 136 гласа.

 

Генерал Румен Радев е роден на 18 юни 1963 година в Димитровград.

През 1982 г. завършва математическа гимназия в Хасково, след това през 1987 г. и Висшето народно военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс "Максуел", САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия - ВА - "Г. С. Раковски".

Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва Военновъздушен колеж "Максуел", САЩ - магистър "Стратегически проучвания".

На 10 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на генерал Радев от поста му, след като самият Радев подаде оставката си на 1 август, за да влезе в политическата надпревара. Това е втората оставка в актива на Радев, след като на 1 октомври миналата година я подаде, но след часове по-късно, след разговор с премиера Бойко Борисов я оттегли.

Оставката му бе мотивирана като несъгласие с намерението чужди самолети да поемат охраната на небето ни.

Когато на 1 август тази година за втори път подаде оставка Румен Радев бе вече спряган като кандидатът на БСП за президент.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати