24 Април 2024 г. Сряда

Войници на САЩ са обвинени в избиване на афганистанци "заради спорта"

2010-09-20 15:05:12
Петима американски военни са обвинени в предумишленото убиване на цивилни афганистанци "просто заради спорта", съобщи в."Вашингтон пост". Между януари и май тази година те са планирали и извършили в провинция Кандахар общо три убийства, които да изглеждат като самозащита.

Освен това те са обвинени, че са разчленили телата, снимали са се с тях и са колекционирали череп и кости на жертвите. Други седем техни колеги са застават пред военен съдия по подозрение в употреба на хашиш, опити за възпрепятстване на разследването и групово нападение над редник, който докладвал за случващото се.

Това са едни от най-тежките обвинения срещу военни от САЩ от влизането на армията в Афганистан в края на 2001 г., твърди изданието.

Разследването повдига въпросителни и относно това дали командването е игнорирало предупреждения за зверства, извършвани от униформените. Бащата на единия от войниците на няколко пъти безуспешно е информирал военните, след като синът му разказал за първото убийство.

Пентагонът само е потвърдил, че предстои предварително изслушване по обвиненията, но не е коментирал какви са мотивите на обвинените. Документите по делото показват, че те не се признават за виновни и си прехвърлят един на друг отговорността.

Разследването на "Вашингтон пост" показвало, че идеята да пострелят безразборно и безнаказано по афганистанци се родила през декември 2009 г. с пристигането в страната (това е била втората му мисия там) на 25-годишния сержант Калвин Гибс. Той бил зачислен в Трети взвод на Втора пехотна дивизия от Пета бойна бригада "Страйкър" и започнал да обяснява на колегите си, че е правил подобно нещо в Ирак през 2004 г.

Първото задействане на плана станало на 15 януари. Докато охранявали среща между офицери и старейшини в село Ла Мохамед Калай, афганистанец се приближил към тях и тогава един от войниците хвърлил на земята граната, за да симулира нападение, а другите открили стрелба по мъжа и го убили.

Месец по-късно един от членовете на взвода, уплашен за живота си, съобщава за случилото се на баща си и допълва, че вече се търси друга жертва. Бащата веднага предупредил военните по "горещата линия" на инспектората на сухопътните сили, след което провел още няколко разговора с военните и оставил съобщения на Пентагона.

Осем дни по-късно - на 22 февруари, е извършено второто "спортно" убийство в Афганистан. Трима от взвода, включително Гибс, са обвинени в убийство, а един от тях - Майкъл Уогнън, и за притежание на "череп, взет от труп на афганистанец".

Третият инцидент става през март, когато Гибс, Уогнън и още трима други откриват огън по трима афганистанци. В документите не се посочват подробности на коя дата е станало това и има ли пострадали.

Името на третата им жертва е молла Адахдад, а убийството е извършено на 2 май. За него в армията научават случайно, докато разследват сигнали за употреба на хашиш в Трети взвод.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати