27 Април 2024 г. Събота

Борисов: България вече е много по-спокойно и сигурно място

2010-09-20 15:03:44
България вече е едно много по-спокойно и сигурно място. Това е заявил пред българската общност в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов, като подчертал, че страната ни вече е място, където те могат да се завърнат и да вложат парите си, съобщи БНТ.

Борисов е в Ню Йорк, където участва в 65-та сесия на Общото събрание на ООН и в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие.

Като доказателство премиерът посочи факта, че за последните месеци няма регистрирано нито едно отвличане или грабеж. Той обясни, че в рамките на всичките си срещи в Ню Йорк, в това число и с шефа на настоящата сесия на Общото събрание на ООН, е получил активно одобрение за работата на правителството в тази сфера.

"В евроатлантическата общност се говори, че България вече има видим напредък в борбата с престъпността, корупцията, измамите и всичко останало, и това е на първата година", заяви Борисов. "Аз съм убеден, че след пет-шест, ще видите, че ние ще станем средноевропейска държава. Това ви го гарантирам", каза още той.

Премиерът ще използва посещението си, за да лобира за отпадането на визите за САЩ за българските граждани. Кабинетът ще положи усилия да влезем в Шенген, защото това ще е много силен мотив да искаме от правителството на САЩ да премахне визите. България ще работи заедно с Полша и Унгария по темата, каза още той.

Борисов се срещна и с представители на седем еврейски общности в Ню Йорк, които поискаха от премиера него съдействието на България в рамките на ЕС и ООН срещу иранската ядрена програма. В замяна от общността изразиха готовност да инвестират в българското земеделие.

В деня на откриването на срещата на върха на ООН за целите на хилядолетието премиерът очаква с най-голямо нетърпение официалния си разговор с китайския министър-председател. От срещата си с него Борисов очаква обещание за инвестиции във високите технологии. Тези вложения според министър-председателя могат да помогнат на страната ни в решаващ момент, когато в Евросъюза се обсъждат тежки глоби за държавите, които превишат трипроцентния бюджетен дефицит.

В Ню Йорк премиерът коментира и срещата на върха на ЕС, която се състоя миналата седмица. Според него целият Европейски съвет в България е бил отразен с оглед на ромите, а по-важните решения са били свързани със стратегическите партньори на ЕС - Китай, Русия, Украйна, както и с дефицита.

Борисов проследил всички мачове от европейските футболни шампионати. По повод победата на "Манчестър Юнайтед" в двубоя с "Ливърпул" Борисов заяви, че е било крайно време британската преса най-после да признае, че без Митко "Манчестър Юнайтед" е нула.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати