28 Март 2024 г. Четвъртък

При оставка все едно не сме внесли Бюджет 2017, предупреди Горанов

2016-11-10 10:04:27

Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета. Това обяви в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ министърът на финансите Владислав Горанов. В този случай отчасти ще се изпълнява бюджетът за 2016 година. При всички положения обаче ще има правителство - било то служебно или това на Бойко Борисов, обясни финансист номер 1.

Той подчерта, че ако се стигне дотам, че кандидатът на ГЕРБ за президент не успее да спечели, в нощта на изборите управляващите ще преценят и ще се окаже, че българският народ не подкрепя това, което прави правителството. В този случай те нямали основание да останат в изпълнителната власт и ще върнат властта на хората. След това ще трябва да се правят нови избори. В момента, в който правителството подаде оставка, всички внесени законопроекти автоматично се заличават.

Владислав Горанов обясни, че ако действително се отчетат резултатите от първия тур, значи хората не харесват това, което политиците им предлагат и искат промяна, която управляващите могат да им предложат. Промяната, която сме готови да им предложим, е левият кандидат, подкрепен от БСП и ДПС и всичко, което те им предлагат като политика. Ако БСП може да им предложи решения, ние ще освободим изпълнителната власт, подчерта Владислав Горанов. Той допълни, че БСП и ДПС могат да предложат управление, но спомените му от последните 27 години показват, че такива управления не са добри.

Финансовият министър посочи, че външният дълг в края на тази година ще е 20-25 % от Брутния вътрешен продукт (БВП), като следващата година ще намалее. Той подчерта, че при балансиран бюджет няма причина да се трупат нови дългове. Страната ни, по думите му, е в челните места по най-нисък дълг, което се дължало и на събираемостта на приходите.

Владислав Горанов не пропусна да отбележи, че при евентуална смяна на управлението няма гаранция, че добрата събираемост ще продължи. Нямаме никаква увереност, че ако се прекратят усилията, които в момента се полагат за борбата с контрабандата, изплащането на данъците и координацията между правосъдие, данъчни, митници, ще продължат да влизат тези милиарди в хазната. Знаете с какъв дефицит заварихме 2014 г. и с какъв ще завърши 2016 г., обясни първият ни финансист.

Според него става въпрос на целенасочена политика на наместване на държавата във възможностите. Само отговорното правителство намествало така сметката, че да не харчи парите на следващите поколения.

Горанов призна, че имаме проблеми с бедността и отбеляза, че тя е функция на демографията. Пенсиите са функция на това, което произвеждаме в икономиката и при отрицателна инфлация ръстът им се забавял. "Спомнете си какви бяха пенсиите, когато икономическият гуру Румен Гечев управляваше - бяха 3 евро", подчерта Горанов.

Той смята, че гласуването в неделя не е гласуване за президент, а за модел на управление. В цялата президентска кампания фокусът бил изместен от президентските пълномощия, към много по-общи политически проблеми. Проблемът бил каква промяна могат да предложат хората, които са застанали зад Румен Радев. Президентът може да помага на правителството да подкрепя стабилността и донякъде да пречи, ако вижда неправилни решения в изпълнителната власт. Той има ограничени правомощия в изпълнителната власт, припомни още Владислав Горанов.

Относно сриването на пазарите след избора на Доналд Тръмп за президент, Горанов обясни, че бизнесът и парите реагират на всяка промяна в зависимост от това как я виждат от страни. Те не обичат резки промени. Непознаването на политиката на Тръмп кара пазарите да изглеждат несигурни. Но еднократният първоначален ефект може да е донесъл пари на някой спекулант. Американските граждани са избрали един нов тип политик, който е известен с бизнес начинанията. Корелацията между политиката и средата за бизнес е пряка. Затова ние постоянно говорим за стабилност, коментира Горанов.

Той отбеляза, че през последните две години хората у нас са започнали да харчат малко повече, а не да спестяват.

Горанов коментира още, че темата с качеството на работната сила и демографията не е нова. Тя е обусловена от качеството на живот в България от една страна и това, че особено младите търсят начини да изкарват прехраната си в други европейски страни. Вторият остър проблем е свързан с образованието. Качеството на работната сила изключително тясно корелира с качеството на образованието и то особено в началния и средния етап, не толкова във висшето, смята още финансист номер 1.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати