19 Април 2024 г. Петък

Първанов: Уреден ли е мачът ГЕРБ-БСП?

2016-11-07 15:52:08
"Нека да не ни плашат едни нови избори. Не биха създали нестабилност, по-скоро биха довели до оздравяване на управлението на страната или поне ние така се надяваме и ще работим за това", заяви председателят на АБВ и президент на България (2002-2012 г.) Георги Първанов на пресконференция на коалицията "Калфин-президент".

Партията поддържа искането за предсрочни избори, защото управлението се е изчерпало като идеи, политики и личности, посочи още Първанов.

"Потвърждавам волята на АБВ на бъдещи избори да работим в този, а може би и в по-широк състав", каза още Първанов за коалицията "Калфин-президент", в която влизат седем партии.

"Искам да изкажа своята благодарност към кандидатите ни, които наистина бяха възможно най-доброто, което беше предложено в предизборната надпревара и продължаваме да държим на това мнение. Очевидно е, че в тази кампания имаше други критерии при оценката на качествата на кандидатите и при избора", заяви Първанов.

"Резултатът е неудовлетворяващ за нас. Имахме основания да се надяваме на по-добър резултат, заради кандидатите ни и заради това, че започнахме първи идейния дебат и го направихме много убедително. Ние поведохме битка срещу модела "Плевнелиев". Други естествено се възползваха, но това са рисковете на политиката", коментира лидерът на АБВ.

"Ние направихме една модерна и стилна кампания, с идеи, за разлика от някои от опонентите. Грозно впечатление направи силовата дейност и внушаването на страх от страна на управляващите в редица региони, някои хора от БСП се стараеха да ни изчистят от политическото пространството повече, отколкото основния опонент - ГЕРБ", подчерта още той.

"Създаде се впечатление, че мачът между ГЕРБ и БСП е уговорен. Темата за оставката беше сдъвкана от лидера на формата и се усети отказ от една идея, която имаха от преди няколко месеца и се оказва, че ние сме основната опозиционна сила и само ние подкрепяме разбирането за необходимост от предсрочни парламентарни избори", коментира още Първанов.

От АБВ ще направят допитване до своите партийни структури за това кого да подкрепят на балотажа. Засега гласове в подкрепа на кандидата на ГЕРБ в централата на АБВ не се чуват, заяви Първанов, но отбеляза, че не вижда желание за разговори от "Позитано".

Кандидатът за президент Ивайло Калфин не присъства на пресконференцията, защото е в Брюксел на заседание на комисията "Монти" за бюджета на ЕС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати