27 Април 2024 г. Събота

Русия няма да създава арктическа армия

2010-09-20 14:55:52
Въпросът за стратегическото присъствие на Русия в Антарктида ще бъде обсъден на заседанието на руското правителство във вторник, 21 септември. 

Това съобщи ръководителят на Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда Александър Фролов, предаде Интерфакс. 

Междувременно представителят на Русия в Арктическия съвет Антон Василиев заяви, че Русия не планира милитаризиране на другия полюс на Земята – Арктика, и не се готви да създава специална арктическа армия. 

Василиев разказа, че се планира само да бъде укрепена „съответната материална част на силите и средствата, които отговарят за сигурността, преди всичко за обезпечаване на сигурността на морското корабоплаване“. 

През септември 2008 г. президентът на Русия Дмитрий Медведев нареди в кратки срокове да бъде оформена външната граница на континенталния шелф на страната в Арктика, припомня Lenta.ru. 

По думите на Медведев Арктика трябва да бъде превърната „в ресурсната база на Русия през ХХІ век“, тъй като регионът е богат на енергоресурси.

През 2009 г. беше изготвен проект за заявка за разширяване на континенталния шелф на Русия в Охотско море. През 2010 г. за този проект са предоставени 150 милиарда рубли. 

Действията на Русия в района на арктическия шелф предизвикаха тревожни реакции на другите страни, които граничат със Северния ледовит океан. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати