Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow България arrow Ден за размисъл

Ден за размисъл

  Print E-mail
2016-11-05 12:33:31
източник: news.bg

Днес е ден за размисъл преди провеждането на първи тур на изборите за президент и вицепрезидент, национален референдум и частичен местен вот. 

Балотажът на президентския вот ще се проведе на 13 ноември. Избраният президент ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

Забранена са предизборната агитация и обявяването на резултати от допитвания до общественото мнение. Също така е забранен и ловът, за да не се допускат инциденти. 

Изборният ден в неделя започва в 7 часа и ще приключи в 20 часа. Централната избирателна комисия препоръчва на избирателите да не изчакват да наближи края на изборния ден, а да упражнят правото си на глас по-рано.

6 834 278 са гласоподавателите в избирателните списъци за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на страната. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Избирателите, включени в избирателните списъци за провеждането на национален референдум, са 6 832 288. Разликата от близо 2000 души между броя на избирателите в избирателните списъци е с оглед условието, разписано в законодателството, че право да гласуват в референдума имат гражданите, които имат постоянен адрес на територията на Република България към датата на издаване на указа на държавния глава за насрочването на референдума.

За частичните избори за кметове право да гласуват имат 90 455 избиратели, от които 80 882 са за район "Младост", 771 ще могат да гласуват за кмет на кметство Грохотно в Община Девин и 882 за кмет на кметство Друмево, община Шумен.

Правото си на вот могат да упражнят български граждани, които са навършили 18 години към деня за гласуване включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Всички ученици и студенти - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес, напомнят от централната избирателна комисия.

1311 българи ще избират президент от арестите и затворите, съобщиха от Министерството на правосъдието. Тези 1311 български граждани, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната, имат право да гласуват, според данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към 3 ноември т. г.

Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат вляза в сила присъда към датата на провеждането на избори за президент и вицепрезидент и на референдум - 6 ноември 2016 г. В затворите хората, които не са лишени от правото на глас са 642, а в арестите - 669 души.

Засега в страната има обособени 12 418 секции, но тази цифра може да се промени, след като бъдат образувани секциите в различните домове за социални услуги, болници.

Общият брой на избирателните секции в чужбина са 325 в общо 71 държави. Над 35 избирателни секции има единствено във Великобритания - 53. Следват Турция и САЩ с по 35 секции и във всички останали държави броят на секциите е по-малък.

Към момента са регистрирани осем неправителствени организации за наблюдатели на изборния процес. Общият брой на наблюдателите е 2069. Международните наблюдатели са 45. Те са от 6 организации. Шест социологически агенции са ангажирани с "екзитпол"-а или общо 1668 анкетьори за изборите.

В края на октомври от ЦИК обявиха и правилата за начина на сгъване на бюлетината и последователността, която трябва да се следва по време на гласуването. Показани бяха и самите бюлетини. 

Машинно гласуване ще има в 500 секции в различни по големина общини в цялата страна. То е въведено само за избора за президент и вицепрезидент.

Гласуването ще е реално, а не експериментално, обясниха от ЦИК. Машините имат преносима памет - данните са криптирани и отиват директно в Информационно обслужване след края на изборния ден.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?