28 Март 2024 г. Четвъртък

Премиерът на Китай: България е сериозен фактор на Балканите

2016-11-05 12:30:56

Премиерът на Китай предложи България да бъде домакин на международна среща на върха във формата "16+1", съобщиха от правителствената пресслужба.

През последните години България се очерта като сериозен фактор на Балканите и затова бихме предложили една от следващите срещи на правителствените ръководители на "16+1" да се проведе в София, коментира председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян при срещата си министър-председателя Бойко Борисов в Рига.

Двамата премиери участват в петата среща на държавните и правителствени ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, провеждаща се в латвийската столица.

Китайският премиер заяви, че е наясно, че в България се провеждат президентски избори, и благодари на министър-председателя Борисов, че е уважил събитието. 
"Не бих си позволил да пропусна тази среща, защото отчитам, че през изминалите четири години форматът 16+1 се доказа като резултатен и ползотворен механизъм на взаимодействие между Китай и Централна и Източна Европа. В България след последната ни среща през 2015 г. вече сме свидетели на първите реални резултати от нашето сътрудничество." - отбеляза Борисов.

Основни теми в разговорите между двамата премиери бяха възможностите за сътрудничество в селското стопанство, транспорта, инфраструктурата и др.

Ли Къцян отчете, че се наблюдава увеличено присъствие на българските продукти на китайския пазар. Той допълни, че вижда голям потенциал за износ в етеричните масла - особено розовото масло, земеделската продукция - мляко и млечни продукти, месо, тютюн и др.

"Разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти, за по-бърз и добър стокообмен между двете страни." - посочи министър-председателят Борисов.

"Китай е наш първостепенен партньор. Индустрията също е важен сектор, по който можем да намерим сечение. Китайските инвеститори в България се увеличават и нашето желание е да привлечем повече компании в българската икономика, защото тук имаме традиционни предимства в сектори като машиностроенето, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. Разчитаме властите в Китай да насърчават китайски фирми да инвестират в България ", подчерта премиерът Борисов.

Председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян изрази задоволството си от успешното домакинство на срещата на столичните кметове в София, проведена през септември 2016 г., и дейността на Центъра за сътрудничество в областта на земеделието на "16+1" в България. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов покани Ли Къцян на официално посещение в България.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати