20 Април 2024 г. Събота

Борисов: Няма да управлявам нито с БСП, нито с ДПС

2016-11-03 18:04:07
Премиерът Бойко Борисов обяви, че се работи активно за повишение на пенсиите.

"Извън бюджета, над 260 млн. лв. сме дали повече досега за българските пенсионери. Ако не бяха подлъгвани толкова години назад с грандомански проекти, които нямаше как да станат... Дори и да беше станало "Белене" и сега да се строи, трябваше 20 млрд. лв. да се заделят. С кои пари ще им вдигнат пенсиите?", попита той в Шумен.

Според него програмата за саниране е пряко насочена и към българските пенсионери, защото това им носи 30-40% по-ниски сметки през зимата.

Министър-председателят подчерта, че тази година 6,2 млрд. лв. са "заминали за американски централи, за руски централи, за КТБ".

"Ако тези пари сега стояха в бюджета, щях да ви отговоря веднага – 1 милиард за пенсионерите, още 1 милиард за саниране, още 1 милиард за наука и образование. Тези пари ги дадохме, а аз не съм подписал нито един от тези договори. Нито един договор не съм подписвал, с който да задължа някого. Ами ако беше станало това на Драгомир Стойнев – още един реактор сега да строим в Козлодуй, с кои пари щяхме да го правим?"Надявам се хората да не се подведат в неделя".

По отношение на бюджета за следващата година, той заяви, че правителството се е постарало да подпомогне "всички слоеве на населението, като се започне от пенсионерите, образованието, отбрана и сигурност, здравеопазване.

"Постарали сме се чрез събраните повече средства да има и по-голям ръст на икономиката, и по-големи обороти в държавата", заяви премиерът.

Във връзка с президентските избори на 6 ноември Бойко Борисов посочи, че се надява изборният процес да протече нормално.

"Разпоредил съм на МВР днес да даде публична пресконференция и да обясни всичко, което са направили досега, на медиите, чрез тях и на хората, за да може в оставащите 2-3 дена да се постараят всичко да мине така, както в една демократична държава", заяви министър-председателят.

Според него моделът "Орешарски" е пагубен за държавата, а Румен Радев е следващият Орешарски. Премиерът посочи, че една от новите опорни точки на БСП е, че "сме се разбрали, едва ли не, да им дам президентските избори и след това да направим широка коалиция".

"За съжаление, това се разпространява много от нашите приятели в дясно. Затова още веднъж искам да кажа – нито с БСП, нито с ДПС ще управлявам. Ще станем опозиция. Разбира се, това ще е фатално или много тежко за държавата. Вече сме го изтърпели и знаем много добре какво ни очаква. Знаем точно какво ще се случи. Макар че на тях ще им е много по-лесно първите 6-7 месеца, защото има много пари във фискалния резерв. 13 млрд. лв. ще ги похарчат и след това пак ще почнем от нулата да възстановяваме", каза той.

Премиерът каза още, че в Шумен са направени много инвестиции, а на целия регион е обещал да бъде направена магистрала "Хемус".

"Трите лота започват и докато не я направим, няма да мирнем", каза министър-председателят, според когото това ще стимулира инвестициите в региона. "Убеден съм в това и ще работя с цялата си енергия. Знам, че ще стане, а и хората ми вярват, че мога и това ще направим като правителство", добави той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати