Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow Крими arrow Шефът на ВКС иска нова проверка за "Яневагейт"

Шефът на ВКС иска нова проверка за "Яневагейт"

  Print E-mail
2016-11-03 12:52:12
източник: news.bg

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отново настоява за проверка относно записите между "двете каки" Румяна Ченалова и Владимира Янева.

"Много се радвам, че вчера премиерът изрази мнение, че трябва да се "даде урок" и да се направи проверка", заяви Панов преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Скандалът около двете съдийки е отново на дневен ред, след като адвокат Момчил Мондешки разкри, че той е мъжът, чийто глас се чува в записите, а те са били направени от Румяна Ченалова, в дома й, с диктофон.

Припомняме, че в средата на месец януари Висшият съдебен съвет реши да прекрати проверката по "Яневагейт", тъй като счете, че записите не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

"Съжалявам, че г-н Мондешки не е бил търсен от прокуратурата и ВСС и се налага той да ги търси чрез медиите", коментира шефът на ВКС. Панов подчерта, че от година твърди, че фактите и твърденията трябва да бъдат проверявани.

Панов е на мнение, че има ясни и видими следи за опита за замитане на всичко това, което се случва. Сега всички разбираме, че проверката е по-наложителна от всякога, категоричен е Лозан Панов. 

На въпрос не е ли намеса в работата на съдебната власт проверка след искане на премиера, Лозан Панов отговори, че ако тази проверка беше направена от компетентните органи, може би сега нямаше да бъдем в една такава ситуация.

"Аз не знам дали г-н Мондешки казва истината или не, но е безспорно, че трябва да се направи проверка по случая", подчерта Панов.

Панов се пита с какво едни такива записи ще помогнат на Ченалова, на Янева. Той констатира етичен проблем и проблеми, свързани с уронването на престижа на съдебната власт.

Панов изтъкна, че това, което може да направи, е да сезира Етичната комисия към Съдийската и Прокурорската колегия.

"Всички са заинтересовани да бъде направена проверка и да бъде установена истината", заключи шефът на ВКС. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  Новини Откриха прострелян издирвания шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. 44-годишният Николов, обявен за издирване в четвъртък, 13 декември, е намерен мъртъв в колата си до Бузовград, съобщиха от ...
  Новини И днес ще продължи издирването на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, който от 48 часа вече е в неизвестност. От полицията в Стара Загора признаха, че са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?