20 Април 2024 г. Събота

Шефът на НОИ, на СЕМ и съдийка на съд за конфликт на интереси

2010-09-20 14:54:07

Във Върховния административен съд (ВАС) са образувани три дела по доклади на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси срещу висша съдийка, председателя на СЕМ Георги Лозанов и шефката на НОИ Христина Митрева.

Първото административно дело е образувано срещу Капка Костова – член на Висшия съдебен съвет, заради това, че не е спазила законоустановения седемдневен срок за подаване на декларации. 

В доклада е констатирано, че тя е положила клетва като член на съвета на 10 декември 2009 г., а  декларациите е депозирала в комисията на 22 януари тази година. 

В свое становище до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Капка Костова твърди, че при преминаването й от една публична длъжност (съдия  във Върховния касационен съд, където е подала декларации) на друга (член на ВСС) тя остава задължено лице по закона и не дължи подаване на нови декларации.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание  пред тричленен състав на ВАС на 6 октомври. 

Друго дело е образувано по доклад на комисията, според който Георги Лозанов – председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), не е  спазил законоустановения седемдневен срок за подаване на  декларации. 

Георги Лозанов е встъпил в длъжност като председател на СЕМ на 7 април, а е депозирал декларациите си на 25 май. 

В становище до комисията той твърди, че е подал подобна декларация съгласно изискване в Закона за радиото и телевизията, и е счел, че "след като е изпълнил изискването на специализирания закон, не следва да изпълнява общия закон.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 11 октомври. 

Третото дело е срещу Христина Митрева – управител на Националния осигурителен  институт (НОИ). Тя също не е спазила законоустановения седемдневен срок за подаване на декларации. 

В доклада е констатирано, че тя е избрана от Народното събрание за управител на НОИ на 5 март, а е депозирала декларациите си на 31 май т.г.

В становище до комисията Христина Митрева твърди, че е подавала същия вид декларации в качеството си на лице, заемащо публична длъжност – зам.-министър на труда и социалната политика, а и при подготовката на документите й за избор като управител също попълнила две декларации.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 11 октомври. 

Според закона лице, заемащо публична длъжност, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати