24 Април 2024 г. Сряда

Цачева води с 25,8%, но Радев скъсява разликата

2016-11-03 08:54:24
В началото на последната седмица от предизборната кампания нагласите на избирателите сочат допълнително скъсяване на разликата между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за Цецка Цачева е 25,8%, а за Румен Радев - 21,6%. Това показват данните от проучване на Института за модерна политика пет дни преди изборите.

Дали и доколко тези декларирани нагласи ще се реализират пред урните в изборния ден ще зависи от мобилизацията на партийните избиратели на двете партии, избирателната активност и вота на свободните избиратели, които се очаква в тези избори да наброяват между 300 и 500 хиляди души.

Подкрепата за Ивайло Калфин (8,7%) и Красимир Каракачанов (9,5%) също е почти изравнена, като е възможно техните позиции да претърпят по-съществено разместване и промяна в зависимост от избирателната активност и гласовете на избирателите, които традиционно не участва във вота, но в тези избори ще отидат до урните, защото гласуването е задължително.

Тези кандидати имат потенциал да поднесат и изненади с резултатите си в първия тур.

Показателно за застоя в кампанията на Цецка Цачева е, че и при трите хипотетични двойки за втори тур на изборите, които бяха тествани в проучването, се очертава много оспорван балотаж. Така например, при най-вероятния балотаж Цачева-Радев, декларираните от респондентите нагласи сочат лек превес на кандидата на БСП –Радев(37,0%), Цачева (36,1%).

Почти изравнени сили и оспорван балотаж се очертава и при други две хипотези: балотаж Цачева-Калфин (33,8%-32,7%) и Цачева-Каракачанов (33,2% - 32,9%).

Осезаемо нараства декларираната подкрепа за Пламен Орешарски в резултат от подкрепата на ДПС - 4,3%.

Кандидатите на Реформаторския блок Трайчо Трайков и на Д21-НДСВ Татяна Дончева в общи линии запазват нивото на подкрепа от първия етап на кампанията, съответно 4,5% за Трайков и 2,8 % за Дончева.

Бизнесменът Веселин Марешки бележи видимо присъствие (2,8 на сто) и има потенциал да надхвърли регистрираната към момента подкрепа.

Данните от проучването сочат и потенциално висока активност за националния референдум.

Делът на респондентите, които заявяват твърдо намерение да гласуват е 59%, което ако се материализира в реално гласуване означава, че референдумът ще бъде валиден, а резултатите от него задължителни за Народното събрание.

По трите въпроса на референдума с повече от 60% одобрение се ползват въпросите за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура и за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на глас.

Въпросът за задължителното гласуване получава около 45% подкрепа.

******************

Възложител и изпълнител на проучването: Социологически екип "Институт за модерна политика" (СЕ "ИМП") като част от самостоятелна изследователска програма и със собствени средства. Дата на първа публикация – 2.11.2016, www.modernpolitics.org.

Период на интервюиране: 29.10.-1.11.2016 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 987 лица от цялата страна. Метод на регистрация: CATI. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. 

Данните от проучването не представляват прогноза за изборните резултати, а отразяват моментната картина на електоралните настроения 5 дни преди изборния ден.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати