26 Април 2024 г. Петък

"Яневагейт": Мондешки внезапно се сети, че разговорите били нарочно записвани

2016-11-02 10:45:58
Година след началото на скандала, станал известен като "Яневагейт" - изтичането на записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки - третият, най-трудно откриваем участник, проговори пред "Труд" - вестника, който почти всеки ден публикува злобни материали срещу съдебната реформа и защитниците й.

В интервюто адвокатът заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. А внезапните му обяснения съвпадат и с новата версия на премиера Бойко Борисов за "Яневагейт". В началото на миналата седмица той отнови избегна да коментари темата по същество, като каза, че записите са правени като сериал - "имат студио, в което се събират и снимат разговорите и ги пускат" и не трябва да бъдат проверявани, защото са "врачки и махленски клюки". 

Мондешки, който е осъждан и с когото Висшият съдебен съвет, не успя да се свърже

при проверката в началото на тази година, казва, че Румяна Ченалова е предложила да бъдат направени записите, "като гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват".

Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори е било предварително измислено и не е истина.

"Целта беше, записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса, как ще бъдат използвани", обяснява Мондешки.

Адвокатът твърди, че след време Ченалова му казала, че е "говорила с определени хора". Той намесва имената на бившия министър на правосъдието Христо Иванов (един от хората, които настояват най-много за проверка на "Яневагейт") и на кръга "Капитал" и "близки до Прокопиев" (бел.ред, Иво Прокопиев - един от издателите на "Капитал" и "Дневник", които са сред медиите пишещи и задаващи въпроси по "Яневагейт"). Според Мондешки съдия Ченалова обяснила, че "ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта "Биволъ".

Според адвоката е сигурно, че записите са направени с диктофон. Преди време "Бивол" представиха наблюдението на независима група експерти, според които в записите има следи от официално използвани специални разузнавателни средства. В интервюто си Мондешки твърди, че вероятно нарочно е бил направен опит записите да се замаскират на СРС-та.
Мондешки влезе в медийното внимание в края на 2014 година, когато избухна скандалът с несъстоятелността на "Белведере" - дело, което беше разглеждано от Ченалова. Тогава стана известно, че той постоянно е бил забелязван в коридорите на градския съд и в кабинета на Владимира Янева. За него дори в доклада на ВСС за това как е бил управляван градския съд имаше констатация - "очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела".

Пред "Дневник" тази сутрин на въпроси за интервюто

Ченалова заяви, че е потресена от лъжите на Мондешки

с които той опитва да се защити."Той твърди, че не познава хората, за които се говорят в разговорите, но е лесно проверимо, че той работи с Александър Ангелов, който е адвокат на Делян Пеевски. Не е случайно че интервюто излиза в медия, контролирана от Пеевски".

Ченалова каза, че не е говорила нито с Христо Иванов, който по това време внесе предложение във Висшия съдебен съвет за дисциплинарното й уволнение, нито с Прокопиев. "Това са семпли лъжи, за да се защити. Но той е осъждан за измама". Владимира Янева остава единственият участник, който пази пълно мълчание за записите, а Мондешки досега отказваше да коментира.

Бившият правосъден министър Христо Иванов отново призова прокуратурата да се самосезира

"Имаме ново, поредно, обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от "Бивол", поради което отново призовавам прокуратурата да се сезира направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират, че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително - на главния прокурор", написа той в коментар във "Фейсбук" веднага след интервюто в "Труд". 

Към материала в сайта на вестника са приложени два звукови файла, които според редакционна бележка показват, как Ченалова се подготвя да записва - без да е ясно те част от какъв запис са, дали адвокатът също разполага със записите по "Яневагейт".

В интервюто Мондешки казва, че се появява сега, защото скандалът е започнал да му се отразява

Той има предвид писмото на новосформирания инициативен комитет на адвокати за реформа (ИКАР), които писаха до Висшия адвокатски съвет с искане да вземе становище във връзка с участието му в разговорите. По думите на Мондешки, който е адвокат, заради искането той е заплашен от дисциплинарно производство и затова е решил да говори сега.

В разговорите, които сайтът "Биволъ" публикува, най-много говори Янева. Тя разказва на другите участници как главният прокурор Сотир Цацаров й се е обадил да я предупреди, че ще иска отстраняването й, заради аферата "Червеи", как представляващият Димитър Узунов е "човекът на Бойко" и й е предавал съобщения от премиера. Споменати са имената на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, Делян Пеевски и други.

По случая беше иницирана проверка от ВСС, която приключи в началото на миналата година с констатация, че няма нарушение на етичните правила. Ченалова се яви в съвета и призна, че е имало такива разговори, Янева заяви, че не си спомня и адвокатът й Антон Станков представи писменните й показания. Мондешки не е говорил нито пред прокуратурата, нито пред ВСС. За това, че той е третият участник, призна Румяна Ченалова.

Основният аргумент на мнозинството в съдебния съвет за прекратяването на проверката беше, че експертизата, направена по поръчка на прокуратурата, е констатирала, че записите са манипулирани. По случая беше образувано и досъдебно производство, което беше спряно заради невъзможността да се открие кой е направил записите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати