19 Април 2024 г. Петък

Цачева губи и от Радев, и от Каракачанов при балотаж

2016-11-01 09:10:56

Ген. Румен Радев и Красимир Каракачанов биха победили Цецка Цачева, ако днес се провежда балотаж. Това показват резултатите от национално представително изследване на "Маркет линкс". Проучването е направено в периода 24-30 октомври, като са анкетирани 1006. То е финансирано от bTV.

Резултатите от проучването са показали, че кандидатът на БСП ген. Румен Радев би получил 30,70 % от гласовете. За кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева биха гласували 25 % от анкетираните. Кандидатът на националистите Красимир Каракачанов би победил Цачева на втори тур с 28,50 % срещу 24 %.

Значително по-тежък би бил евентуалният балотаж между Каракачанов и Радев. 27,20 % биха пуснали бюлетина за Радев, а за Каракачанов - 26.10 %.

На първи тур Цачева би спечелила с малко над 1 % преднина пред Радев. За нея биха гласували 19,40 % от анкетираните срещу 18,10 %. Каракачанов се нарежда със сигурност трети с 8,5 % подкрепа.

Резултатите от изследването на "Маркет линкс" поставят веднага след Каракачанов бизнесмена Веселин Марешки. Той изпреварва кандидата на реформаторите Трайчо Трайков с 4,30 % срещу 3,80 %. След тях се нареждат Ивайло Калфин - 3,50 %; Татяна Дончева - 2,60 % и Пламен Орешарски - 2,20 %.

Изключително висока активност прогнозира проучването. 71,80% от запитаните със сигурност ще пуснат бюлетина за президент, а още 9,80% по-скоро са склонни да го направят. За референдума се очакват почти същите проценти.

Оказва се, че във възрастовите групи 18-34 години и 35-59 години Цачева е по-популярна от Радев. Той обаче има преднина при по-възрастните гласоподаватели.

За управляващите биха гласували по-високо образовани хора, от София или голям град, заети в държавната администрация или с частен бизнес, както и доход около средния в страната. Левицата традиционно е по-силна в по-малките градове, сред хората с по-ниски доходи, пенсионери и безработни.

Гласове от ГЕРБ биха успели да "откраднат" БСП, Обединени патриоти, РБ, Веселин Марешки. При избори днес най-голям процент подкрепящи Марешки са тези, които биха гласували за РБ или ПФ.

Ако се проведат предсрочни парламентарни избори, на първо място биха били ГЕРБ с 24,90 %, на второ БСП - 16.30 %. След тях се нареждат патриотите с 6,9 %, ДПС - 5 % и РБ - 4,40 %.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати