19 Април 2024 г. Петък

Акция "Зима" започва от утре с масови проверки на Пътна полиция

2016-10-31 16:11:07
Пътна полиция започва масови контролни проверки в цялата страна от утре в рамките на акция "Зима". При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

В първите 10 дни от кампанията -

до 11 ноември, всички шофьори могат безплатно да проверят готовността на своя автомобил за зимния период във всеки пункт

на Съюза на българските автомобилисти в страната, както и в сервизите на "Мото-Пфое", съобщава СБА. По системата "Отворени врати" в рамките на обявеното работно време ще се предоставя безплатна проверка на фаровете и състоянието на гумите на автомобила. Шофьорите ще могат да получат и безплатни технически консултации.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на КАТ, Съюза на българските автомобилисти (СБА), БЧК, "Мото-Пфое", Европейски потребителски център България и др.

Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор, отбелязват от СБА. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на КАТ в цялата страна. Те също ще дават насоки и съвети на водачите за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

По време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. 

Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр. Униформените ще налагат глоби без никакъв гратисен период за шофьорите.

По време на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР във Видин Янко Янколов заяви, цитиран от агенция "Фокус", че акцията ще се проведе до 30 ноември. По думите му кампанията се провежда заради повишаването на риска от пътнотранспортни произшествия през есенно-зимния сезон. "През зимата се увеличават и инцидентите с пешеходци, аварирането на пътя също нараства. По време на акцията ще се обръща внимание на изправността на автомобилите", каза Янколов.

Той допълни, че през зимата авариите с моторни превозни средства нарастват с около 30%.

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Вторият етап на акцията "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата"

и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември. Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

"В рамките на всяка кампания ще бъде обявен и по един ден без жертви на пътя", коментира Янколов. Той уточни, че такива дни ще бъдат 2 ноември – ден без велосипедисти - жертви на пътя, 16 ноември – ден без пешеходци - жертви на пътя, и 30 ноември – ден без водачи и пътници – жертви на пътя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати