19 Април 2024 г. Петък

Над 1000 души протестират срещу бежански център в Бояново

2016-10-29 13:28:56

Над 1000 души излязоха на протест в елховското село Бояново. Той е срещу решението на Министерския съвет (МС) за изграждане на бежански център в тяхното село. По предварителни очаквания в Бояново се очакваха недоволни граждани и от Ямбол, Сливен и Бургас.

"Защо е възможно да се отделят 500 евро за издръжката на един бежанец, а не могат да се отделят същите средства за един пенсионер?", попита една от протестиращите пред bTV.

 

"Нужно ли беше да се налеят милиони левове за изграждане на ограда, а сега с отворени обятия да приемаме бежанците", допълни тя.

Според плановете, в едно от бившите военни поделения до Бояново може да бъдат разположени около 50 фургона за временно настаняване на бежанци. Транзитният център ще е от затворен тип, но това не успокоява местното население, информира БНР.

Протестът срещу изграждането на центъра се подготвя и организира в социалните мрежи и няма политическа обвързаност, категоричен е Калоян Желязков. Според него изграждането на центъра крие огромен риск за жителите на Бояново и фактът, че лагерът ще е от затворен тип не звучи успокоително.

"Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2 000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина", смятат жителите на Бояново.

Това е поредният протест срещу изграждане на център за бежанци в Бояново. Преди седмица над 200 души излязоха да протестират в Ямбол.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова увери кмета на Бояново, че сигурността на местните жители ще бъде гарантирана. На хората от региона ще бъде дадена възможност за допълнителна трудова заетост, става ясно от съобщение на пресцентъра на МВР.

Кметът на Бояново Кръстьо Драганов официално не е информиран за това решение, а държавата мълчи за решението си да настани бежанците в казармите, съобщават на организаторите на протеста в социалните мрежи.

"Обществеността в село Бояново е обезпокоена от липсата на информация. Липсва публично обсъждане, както и каквито и да е било обсъждания за повишаване на сигурността, която и към момента кара хора да не спят спокойно. Настояваме държавната и местната власт да излязат с официално становище по случая, по който за момента жителите на Бояново са държани в пълно неведение", съобщават от Неформална гражданска организация - Фейсбук група "Срещу бежанците в Бояново".

Мерките за сигурност са съгласувани с МВР - Елхово и са организирани хора, които да им помагат (т.нар. стюарди). Всички стюарди ще бъдат облечени в светоотразителни жилетки, описват организаторите.

Пречупени кръстове (т.нар свастики)

Елементи всяващи омраза и подтикващи към расизъм.

Елементи и изображения подтикващи към война.

Знамена и лозунги подкрепящи или обиждащи, която и да е българска политическа партия.

Лица, със закрити или криещи част от лицето им маски или кърпи.

Лица, провокиращи и подтикващи към обидни скандираня, ескалация на напрежението и гражданско неподчинение.

Лица във видимо пияно или неадекватно състояние.

Лица, носещи в себе си оръжия или всякакъв вид предварително нерегламентирана пиротехника.

Лице, обиждащи присъстващите общински и административни лица.

Всяка присъстваща организация или гражданин е длъжен преди разпъването на знаме, лозунг или транспарант да го покаже близкият до него стюард.

При последвало неподчинение към молбата на стюарда ще бъде указано съдействие от органите на реда за предотвратяване на каквито и да било проблеми.

Организаторите молят хората да изпълняват нарежданията на полицията.

"Нека да покажем, че не сме расисти. Нека покажем, че единственото, което искаме, е да помогнем на родината си да бъде чиста и свята, да продължим дълга на дедите ни и да осигурим на децата ни да се родят в България на българите!

Да живее България!", завършват организаторите на протеста.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати