28 Март 2024 г. Четвъртък

Шефът на антимафиотите в Стара Загора закрилял местен наркодилър

2016-10-28 14:48:53

Шефът на БОП (Борба с организираната престъпност) - Стара Загора Ивайло Димов правил опити да "разпъва чадър" върху местен наркодилър, като ходатайствал за него пред съдебната власт за по-лека присъда.

На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че днес прокурор от специализираното звено "Антикорупция" е повдигнал обвинение и е привлякъл като обвиняем Ивайло Димов за извършени две престъпления. Едното престъпление е по служба, а другото - против правосъдието.

Арнаудова обясни, че първото е извършвано при условията на продължаващо престъпление. На 6 октомври 2015 г. след проведена полицейска операция е бил задържан човек, който полицията от Стара Загора е имала основание да третира като лице от криминалния контингент. Той бил многократно осъждан за разпространение на наркотични вещества - последното му наказание е от 2011 г. отново за наркоразпространение.

Наркодилърът е хванат при поредно престъпление за разпространение на наркотични вещества на публично място на въпросната дата. На следващия ден прокуратурата е постановила задържането му за 72 часа и след това веднага е поискана и постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Шефът на БОП Стара Загора отишъл при административния ръководител на съда, както и при окръжния прокурор и заместник-прокурор на Стара Загора и поискал специално отношение към задържания, което се изразявало в забавяне на разследването. Той настоял за бързо сключване на споразумение с прокуратурата и по-ниско наказание, за което по закон се изискват многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Такива не е имало и магистратите са отклонили исканията му, като са обяснили, че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор.

Ивайло Димов обаче продължил да търси варианти за смекчаване на наказателната процедура и провел среща с председателя на Окръжния съд в Стара Загора, където отново настоял на по-ниско наказание.

"Установено е също така, че шефът на БОП е посетил и наблюдаващия прокурор и от него също е искал да се забави досъдебното производство и сключване на споразумение", коментира Арнаудова.

Въпреки действията на Димов, досъдебното производство е било внесено в Окръжния съд и въпросният наркодилър е бил осъден на 5 години лишаване от свобода в Старозагорския затвор.

Сигналът срещу Димов е подаден от прокурорските и съдийските органи. Извършена е проверка от агенти на ДАНС и на 1 август е образувано досъдебно производство срещу Ивайло Димов.

"От 1-ви август до днешна дата колегите от спецзвеното по антикорупция - един прокурор и двама следователи, подпомагани от агенти на ДАНС, са събрали необходимите доказателства", обясни Арнаудова.

На Димов е взета мярка за неотклонение "подписка". "Колегите имат готовност следващата седмица да приключат с разследването", заяви Арнаудова. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Стара Загора


Новини
Вечерният час в Стара Загора падна.Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора.Оттам уточняват, че директорът на служба д-р Станимир Станков е отменил ...
Новини
Казусът с определения за застрояване старозагорски парк "Бедечка" продължава с пълна сила. От скоро част от парка се разчиства от растителност, а от общината твърдят, че на практика ...
Новини
През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” в Стара Загора бе проведена голяма залесителна акция, но 9 месеца по-късно от 3000 ...
Новини
Националният флаг поведе шествието на старозагорци към Самарското знамеХиляди жители на Стара Загора съпровождаха 300-метровия национален флаг в похода му към мемориалния комплекс „Б ...
Новини
32-годишна жена се е самозапалила в Стара Загора, съобщава Дарик. Инцидентът е станал на ул. „Братя Жекови" 62. Сигналът е подаден на тел. 112 в 09.20 часа.Изпратеният на ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати