27 Април 2024 г. Събота

Цачева с малко пред Радев, Орешарски рязко нагоре, сочи Галъп

2016-10-28 14:43:13

"Галъп интернешънъл" регистрира осезаем растеж на гласовете за Пламен Орешарски на фона на предишното изследване, което беше направено преди обявената подкрепа на ДПС за кандидатурата му.

Подкрепа от 3.8% констатират социолозите след експресно телефонно проучване, направено сред 1003 дзуши между 23 и 25 октомври. В предишното проучване подкрепата за кандидатурата на бившия премиер беше 1.3%.

Иначе интригата в изборите продължава да се заплита, а изходът от потенциален балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев става все по-неясен, коментират социолозите.

Ако изборите за президент се проведат сега и на тях се явят следните кандидати, за кого от тях бихте гласували?

За първия тур Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред Радев (16,3%).

Соченият за трети - Красимир Каракачанов продължава да укрепва позициите си до 8,1%, а Ивайло Калфин (5.3%), Трайчо Трайков (5.2%) и Веселин Марешки (5%) продължават да се движат в "пакет" около 5% от всички имащи право на глас.

Близо след тях са Орешарски (3,8%) и Татяна Дончева (2,9%).

В проучването 5.6% от гласовоподавателите смятат да се възползват от опцията "не подкрепям никого". Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза.

Ако на изборите за президент се стигне до втори тур (балотаж) и на него се явят следните кандидати, за кого от двамата бихте гласували?

Като цяло се наблюдава стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително. 55% заявяват, че ще отидат да гласуват.

По отношение на разпределението на гласовете на един балотаж Румен Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цецка Цачева - 31,3%.

Разликата между тях обаче е твърде малка, а и апелите на различните партии за подкрепа на втория тур могат да променят ситуацията, предупреждават от "Галъп".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати