19 Април 2024 г. Петък

Доган е като Меси - гениален, убеден Борисов

2016-10-24 13:33:16

Партиите от дясното политическо пространство да се обединят около един кандидат за президент, е била първоначалната идея, за която са разговаряли премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев. Идеята била кандидатът за президент да е предложен от ГЕРБ, а за вицепрезидент - от реформаторите. Това разказа пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Борисов заяви, че сегашният президент Росен Плевнелиев не се чувствал достатъчно убеден за втори мандат. "Той за мен има много добри постижения, измъкна България от ситуацията - накрая дойдоха 13 президенти да го изпратят, каза премиерът, но и не премълча, че не било честно към партията, която му плати кампанията, да смята, че може да бъде издигнат като независим (имайки предвид през месец май обговарянето на неговата кандидатура като независима - б.р.).

"Валидно ли е, че ако кандидатът Ви за президент не е първи на първия тур, ще си подадете оставката"Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш" и увери, че не счита, че ще подават оставка. Той изреди някои от другите кандидати за президент, че са му били в управлението. "И Калфин ми е бил вицепремиер, и Трайков ми е бил министър, и Радев ми е бил командващ ВВС. Основните опоненти ги познавам", каза Борисов.

На опита на водещите да уточнят, "Имаше критики по адрес на стила Ви на комуникация"Те толкова комфортно са работили с мен, толкова дружеска, приятелска атмосфера. Аз вярвам в хората", каза Борисов с тънка усмивка.

Запитан за ролята на ДПС, премиерът държеше категорично да се разграничи от партията. Той сравни Ахмед Доган със суперзвездата на Барселона Лионел Месие. "Аз съм от Раел, но Меси е гениален. Доган прави това с българските политици, което прави Меси в Барселона", каза той и поясни, че ги меша, финтира ги и ги оставя да оправят.

"Ние сме изцяло непорочни - не сме управлявали заедно (с ДПС - б.р.), нито официално, нито неофициално", заяви Борисов и обясни, че сега изкушението (да управляват с ДПС - б.р.) било на БСП. "Те щи видят на първия тур, че не могат да бият, ще трябва да поискат тези гласове", обясни Борисов.

Въпреки изречения комплимент към Доган, той бе категоричен, че няма да се бори за гласовете на ДПС. "Този който вземе гласовете на ДПС сега, трябва да обещае, че ще управлява с тях", заяви той. На въпрос - "Искат ли ДПС излаз към властта?", той отговори положително и заяви, че бил разговарял с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Те искат да участват официално във властта през парадния вход", каза Борисов.

По време на разговора премиерът реши, че трябва и да поучава водещите какво трябва да правят и какво да го питат. "Хубаво е, когато говоря и да ме гледате", каза Борисов, самият той гледайки в страни от водещите. ГЕРБ и ДПС нито в дългосрочен, средносрочен, дългосрочен план могат да управляват заедно, заяви Бойко Борисов през зъби с тънко извиване на устните в ляво.

Макар да съветваше водещите какво поведение да имат, той иронично обясни, че Яневагейт бил сериал, сниман в студио и запита магистратът, който иска да излезе истината по този скандал, от къде черпи информация.

"За мен важния успех от това е, че те не са в съдебната система, за Янева и Ченалова", уточни Борисов и подмина уточняващите въпроси за това, чеспоред записите, изпълнителната власт може да нарежда кой да се "опраска"Коментирал съм го поне 100 пъти".

Борисов се разграничи от съдийките Янева и Ченалова и отново нарече съдията, който потвърждава фактите - врачка.

"За мене по-добре да загубя избори, но да остана честен, отколкото да остана с колаборация с тези хора, каза Борисов, и поиска да коментира интервюто на Цветан Василев, заявявайки загадъчно, че вотът бил опорната точка на новата група.

Изведнъж разговорът се върна назад в миналото, той се ядоса от зададените въпроси. 

"Булгартабак се продаде по време на Трайчо, продаде го Ситибанк през над 220 млн. лева за две фабрики"Виваком първо се продаде в правителството на НДСВ. Мадлин Олбрайт ми се е обаждала, отказвал съм телефонни разговори, когато чуя темата. Такива хора са търсили контакт с мене и аз съм отказвал", изтъкна той.

"Защо всеки път ме питате за Пеевски, а не за Прокопиев. Двамата са еднакви. Единият влияе на БСП за министри, другият ми влияеше на мене", призна Борисов.

Той разказа, че когато бил в опозиция, лично Иво Прокопиев искал помощ от него, защото банкерът Цветан Василев искал да го убива. Борисов каза, че на разговорите присъствал и бизнесменът Гриша Ганчев.

Какво Ви предложи Проковпиев, запитаха водещите - Дянков, Плевнелиев, Нона Караджова, Трайков - бяха добри експерти, ставаха, отговори Борисов.

Има желание на лобитата да участват във властта. ГЕРБ не е зависим, над мене няма никой. Ако ми дадат добър експерт с радост ще го взема, заяви Борисов. Той увери, че сега няма министри, предложени от вън. Не, сега няма, ние минахме по този път, и на чужди коне се повозихме, допълни премиерът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати