Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow България arrow България с три бежански лагера при масово нахлуване на мигранти

България с три бежански лагера при масово нахлуване на мигранти

  Print E-mail
2016-10-24 09:11:33
източник: dnes.bg

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова активира втора степен на опасност за българо-турската граница по плана за действие при извънредни ситуации.

Една от мерките в тази степен на опасност е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони.

Лагерите ще бъдат три, ще са разположени по южната граница и ще са от затворен тип, за да не могат мигрантите да се разхождат свободно.

Първият от новите лагери най-вероятно ще бъде в елховското село Бояново. В сряда правителството прехвърли огромен военен имот там на областния управител, а местните жители вече възроптаха и се готвят за протести.

Заповедта на Бъчварова е знак, че има сериозна промяна в обстановката, щом се налага повишаване на степента на опасност. Официалното обяснение е, че мерките се налагат, защото преди няколко дни Ердоган заяви, че само до декември ще контролира бежанските потоци към Европа.

Само преди седмица Бъчварова обясняваше, че всичко е под контрол, че има намаление и на регистрираните лица, които искат бежански статут, и на нелегалните мигранти като цяло в сравнение с миналата година.

Думите й обаче бяха в противоречие с данните за центровете за временно настаняване - тези на МВР са препълнени над 200%, а на Агенцията за бежанци - над 120%. Те се сблъскваха и с постоянните напомняния на премиера Бойко Борисов, че на 40 км от българската граница има 2 млн. бежанци, които турският президент Реджеп Ердоган може да пусне към България, коментира "Сега".

Опасенията, че има сериозен риск за бежанска вълна бяха засилени и от военния министър Николай Ненчев.

"Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница", обяви Ненчев в Малко Търново, цитиран от пресцентъра на МО. Това стана след срещата му с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата.

"Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани", подчерта Ненчев и поясни, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия не е оптимистична.

Министърът посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?