19 Април 2024 г. Петък

Деца от домовете умират по фрапиращ начин

2010-09-20 13:12:06
166 досъдебни производства са в процес на образуване по смъртни случаи в домове за деца. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев.

По думите на Велчев - това са случаите, в които има данни за престъпна безотговорност и за това, че не са полагани усилия, за да се избегнат. Велчев уточни, че за момента става въпрос за дела срещу неизвестен извършител. 

27 са случаите, които са в процес на разследване и те са свързани с посегателство върху деца от домове – става въпрос за физическо насилие и сексуални посегателства, предаде Фокус.

Започнатото от прокуратурата няма амбицията да реши проблема, уточни прокурор № 1. "Това, което прокуратурата може да направи, е да даде възмездие и да упражни превенция", заяви той. 

В направените проверки по домовете, по думите на Велчев, са видени „непонятни неща”. 

"Не мога да си представя, че за 10години 236 граждани от най-уязвимата част на обществото, могат да си отидат по този начин”, коментира Велчев, като посочи, че за 80% от случаите на смърт дори никой не си е направил труда да уведоми МВР или прокуратурата, за да може да бъде извършена проверка.


В огромен брой случаи не са правени аутопсии, а там където са правени, причините за смъртта оставала неясна, заради неясната документация, което е оставена.

Според Велчев един от най-фрапиращите случаи е в дом за деца в Добричко, където за 10 годиниима починали 56 деца. Домовете не могат да се поставят под общ знаменател, но 56 смъртни случаи е фрапираща цифра, коментира Велчев.

Вероятно ще има случаи, в които ще се приеме, че има допусната смърт по непредпазливост, случаи за отговорност за телесни повреди, за сексуални посегателства, за безстопанственост и за пороци във финансовото управление на тези домове.
Срам ни е и ни учудва, че в 21 век деца умират от глад, коментира още главният прокурор.

Три четвърти от установените смъртни случаи са били предотвратими, смятат от Българския хелзингски комитет, участвали в съвместната проверка с прокуратурата. В над 90 случая не е направена дори аутопсия.


Задължителните предписания на РИОКОЗ не се спазват в домовете, сочат изводите от проверката. 149 деца са починали без да бъдат хоспитализирани, въпреки тежкото им състояние. Има сериозни данни за това как деца в тежко състояние, които веднъж изведени от дом, като този в Могилино например, и са преместени в дом с по-добри условия, не само оцеляват, но се и развиват и има напредък в развитието им.

103 в момента са децата, които страдат от недохранване и са в риск да умрат от глад или от изнемощяването, вследствие на недохранването. 622 са случаите на тежки зарази, а поне 7 са случаите на сексуално насилие. В поне осем институции като метод се използва връзване на децата, което е форма на насилие, като тези случаи не се документират. Друг проблем е медикаментозното лекуване не като терапия, а като средство за контрол. Медикаменти се използват и без да се следи какво е въздействието на този медикамент върху детето. Над 167 са децата, които са приемали такива лекарства. 

Медвен, Могилино, Гомотарци, Сладък кладенец и Петрово са домовете с най-тежки условия за децата.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати