27 Април 2024 г. Събота

Отпечатъци, ЕГН, осигурителен номер..., а ключ от апартамента?

2016-10-21 18:55:35

Тия дни оповестиха окончателния старт на системата за идентификация в болниците, който беше отлаган неколкократно, уж заради равните условия за здравните заведения, които се сдобиха със системата за "афтентифициране" по различно време и я тестваха с различен успех.

Началото ще е 1-и ноември.

Да оставим настрана факта, че първоначалната цена на устройство сериозно надхвърли обявената в началото сума от 40-50, после 70-80 лева и стигна до приемливите за изпълнителя на обществената поръчка 239 лева без ДДС. Към тази сума обаче трябва да се добави и цената на софтуера и хардуера, а в някои случаи и на безжичната интернет връзка. Така в един малък областен град например, където са закупени и интегрирани 14 устройства общата сума стига до 10 хиляди лева. Доколкото средствата за тази "реформа" не са разчетени в бюджета на здравните заведения, те не могат да бъдат и компенсирани.

Изобщо битката за гарантиране правата на пациентите става все по-скъпа, като се има предвид, че само преди година пък бяха въведени електронните четци на лични карти, пак със същия мотив. Тогава болниците трябваше да закупят едно такова устройство срещу 700-800 лева, само за да се установи след месеци, че мярката не дава резултат и точенето на здравната каса продължава със същите темпове. Да не забравяме, че и едните, и другите четци са оспорени в съда.

Единственото предимство на пръстовото идентифициране според медицински работници, които вече са тествали системата е, че веднъж регистриран с биометричните си данни, пациентът се сдобива с УИН (уникален идентификационен номер) и вече не трябва да предоставя документ за самоличност при постъпване за лечение. В другия случай трябвало да си носи винаги личната карта.

За да сломят съпротивата на гражданите, които все още смятат личните си данни за неприкосновени, от Здравната каса измислиха и протокол за действие в случай на отказ. Според гениалната хрумка специални екипи ще убеждават инатливия пациент да си сложи пръста на устройството - с молби и аргументи. Можем само да си представим какво би предизвикал един масов отказ от пръстово идентифициране.

Но в протокола са се подсигурили, очевидно не се разчита особено на метода на убеждаването, в случай, че въпреки усилията на чиновниците от касата, самозабравилият се пациент все още отстоява правата си. Тогава нещастникът ще трябва да предостави и ЕГН-то и ПИК-а си (персонален идентификационен код), последният ще може да си извади безплатно от най-близкия клон на НАП.

Това прави въпросния протокол наказателен документ. Пациентът става още по-незащитен откъм лични данни, а гаранциите, че злоупотребите ще спрат са все така неубедителни, въпреки рекламираната мобилна сигнализация за наличието на разходи по здравна каса за пациент.

Всъщност, известяването през мобилните телефони можеше да бъде предвидено още с въвеждането на четците за лични карти и да бъдат спестени средствата за нова обществена поръчка. Както става ясно, дори тази мярка не може да спре някои болници да усвояват средства от клинични пътеки, по които реално лечение на пациента не е проведено.

Дори оптимистично да приемем, че възможността да получим SMS, че сме в болница, а очевидно не сме там, има някакъв превантивен ефект срещу злоупотребите, пак оставаме незащитени откъм най-важния фактор - морално-етичният. Никаква система, колкото и скъпа да е тя, не може да ти гарантира, че медицинските консумативи и манипулации по лечението ти са необходими и навременни, нито, че операцията, описана неразбираемо в епикризата ти е била наложителна. Това са обстоятелства, които не зависят от каквато и да била система, защото става дума за морал. А въпреки безспорно блестящите си лекари, здравната система изобилства и от обиграни търговци. В този случай "техниката" е безсилна.

Къде е пациентът в тази сложна игра на надцакване между министерство и здравни заведения? Той е на амбразурата, все така открит за обстрела на здравната система. Тя притежава биометричните му данни, единния му граждански номер, в някои случаи дори осигурителния му такъв. Както се "шегуват" в социалните мрежи, вероятно следващата стъпка ще е да предостави номерата на банковите си сметки и ключа от апартамента си.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати