Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Политика arrow В първия си диспут Цачева и Радев се обявиха за сваляне на санкциите срещу Русия

В първия си диспут Цачева и Радев се обявиха за сваляне на санкциите срещу Русия

  Print E-mail
2016-10-20 09:22:08
източник: dnevnik.bg

"Дневник" проследи на живо първия телевизионен диспут между кандидат-президентите на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП ген. Румен Радев, излъчван по Би Ти Ви. Двамата кандидати, на които социологическите агенции дават най-много гласове на изборите на 6 ноември и почти изравнен прогнозен резултат на евентуален балотаж, досега избягваха среща очи в очи. Уговорен диспут между тях на 11 октомври в Нова телевизия не се състоя поради неявяване на Радев. След това кандидатът на БСП предложи срещата да стане на неутрално място, за да се предава от повече телевизии. На това от щаба на Цачева отговориха, че тя е готова да участия във всяка телевизия.

Цачева опита веднага да поеме инициативата като изпревари Радев с отговора, че двамата са се ръкували преди да влязат в студиото в коментар на липсата на ръкостискане между кандидат-президентите в САЩ. "Вие определяте правилата", обърна се тя към водещия, подхвърлил, че това трябва да стане и пред зрителите. 

Националният интерес е образована и просперираща нация в стабилна и сигурна държава, европейският и евроатлантическият път на развитие са без алтерантива - тази ценностна ориентация на страната ще отстоява Цецка Цачева. Във встъпителните си думи тя заяви, че обществото има нужда от правдивост, а тя ще работи и за по-позитивен образ на страната.

Промяната е неизбежна, заяви Румен Радев. Според него президентът трябва да е действен, да формулира ясни национални цели, да обединява, но и да умее да казва "не". Приоритет му е сигурността във външната политика, на границите и на домовете на хората. Външната политика трябва да е независима, да се формулира в България и да се отстоява навън. Ще бъда и социален филтър на законите, ще съдействам за развитието на здравеопазването, образованието, културата, каза Радев.

Радев отклони въпросите за медийния пакет и за финансирането на кампанията си към към предизборния щаб, а Цачева каза, че нейната кампания ще е достатъчно икономична, а финансите на ГЕРБ са прозрачни.

За националната сигурност и мигрантската криза

Какъв компромис не трябва да се прави с националната сигурност? Цачева отговори за защитата на границите като напомни за отговорността и към българските, и към европейските граждани.

С подготовката на структурите и органите на хората от структурите на националната сигурност и техния социален статус. Дългогодишното пренебрежение доведе дотук състоянието на въоръжените сили, каза Радев.

Тук Цачева го попита от кога той знае за това и как го е правил по времето на кабинета "Орешарски".

Радев отговори, че именно тогава е започнало строителството на оградата по границата и упрекна сегашните управляващи за оскъпяването й. Цачева пък напомни за европейската помощ.

Единствената защитена граница е сръбската, каза Радев като се аргументира, че повечето нелегални емигранти се хващат именно там. Според Цачева Радев не познава механизма, по който чуждите граждани влизат в България и обясни какъв е редът за получаване на статут на бежанец.

Огромният проблем е че процъфтява каналджийството, което генерира пари и растеж на корупцията, каза Радев. Цачева го попита как би променил това, а Радев отговори, че би свикал Консултативния съвет за национална сигурност. Срамно е, трябва да пресечем каналджийството, заяви той.

И компетентните институции и народното събрание имат действия в тази посока. Само при остра заплаха за националната сигурност трябва да се свиква съветът, коригира го Цачева и призова да не се нагнетява ситуацията и да се генерира тревога сред гражданите. Институциите са на мястото си, заяви тя.

Защо България върна тихомълком граждани в Турция, попита водещият. Цачева отговори, че националният интерес е преди отделните права. Държавата опитва да купи суверенитет, е мнението на Радев и даде пример с други държави, които не бързат на часа да върнат хора, заплашени с мъчения и да загубят живота си. Има някаква зависимост от Ердоган, допълни той.

Вие подкрепяте ли дипломацията на българските институции спрямо Турция и диалога, който твърдя че е в интерес на по надеждната защита на границата, попита опонента си Цачева. Подкрепям, отговори Радев, но допълни, че въпросът е как водим този диалог и от каква позиция тръгваме към Ердоган. Тук пък Цачева се съгласи с него, но напомни, че България е част от подписването на споразумението на ЕС с Турция, което колкото и да е спорно, работи.

За армията 

Кой трябва да охранява българското небе? Радев отговори, че трябва и можем да го пазим. Можем да го правим и съвместно, но никога без наши самолети и никога срещу заплащане, каза Радев, който е бивш шеф на военно-въздушните сили.

Модерната българска армия в сътрудничество с НАТО, отговори Цачева и призова да мислим за обща европейска армия.

Цачева заяви, че е готова да бъде президент и главнокомандващ и напомня, че военното решение излиза на преден план, когато са се провалили политиците и дипломатите. Ще се опирам на експертизата на вицеадмирал Манушев, имам самочувствието, че съм взимала политически решения и мога да бъда главнокомандващ, каза тя.

Не можем да делим главнокомандващите на жени и мъже, каза и Радев и коригира Цачева, че трябва да се нарича главнокомандващ не на армията, а на въоръжените сили, което било различно.

Нямаме икономически ресурси да върнем казармата, макар че е патриотично, каза Радев в отговор на въпрос то темата и призова за по-силно военно обучение. За модерна българска армия по натовски образец се изказа Цачева.

За Турция, Крим и санкциите срещу Русия

Винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя декларации на международни форуми, отговори Цачева на въпроса дали ще бъде ястреб или дипломат. На ястреби се нагледахме, рисковете са ясни на всички ни, допълни и Радев. "България е член на ЕС и НАТО и няма друга алтернатива, но не трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не значи русофобия", каза той.

Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани, каза Цачева. Ще настоявам дипломатите да са активни за обща европейска позиция за отмяната им или за компенсации за най-пострадалите държави, каза Цачева и получи поздравления от Радев. Трябва да преследваме нашия икономически и търговски интерес и да обединяваме усилията си с европейските държави, пострадали като нас, каза той, за което пък получи благодарност от Цачева.

Бъдещето на Крим зависи от самоуправлението на народа на полуострова, каза Радев. Цачева заяви, че Крим е на Украйна.

Като член на ЕС сме част общото решение за Турция, каза Цачева. Не приемам Местан да е посредникът между България и Турция, заяви Радев.

За изборите и референдума

Правомощията на президента са достатъчни, зависи как се оползотворяват, е мнението на Радев. Институцията е силна, колкото е силен и с характер лично президентът, каза Цачева. И двамата се обявиха против президентска република.

Радев заяви, че е против методиката за изчисляване на гласовете, дадени в квадратчето "не подкрепям никого". Цачева каза, че подкрепя последните промени в Изборния кодекс, макар и в последния момент. Всички български граждани без значение къде живеят, трябва да имат равни права, коментира Цачева по повод проблема с изборните секции в чужбина. Да оставим настрана юридическия казус, призова Радев, според когото огромно огорчение за българите в чужбина е било да видят, че държавата не мисли за тях. Цачева се оправда с толерантността на ГЕРБ към партньорите в управлението, формулирани спортните текстове.

Радев отклони въпроса от референдума за отпадането на субсидиите, за да не влияе на избирателите. Цачева пък остави инициативните комитети да убеждават нея и гласоподавателите. Все пак коментира, че подкрепя и субсидиите и задължителното гласуване.

За мен не са важни партиите, а гражданите, не водя преговори с партийни централи, каза Радев по повод предизборната ситуация в левите партии.

Цачева заяви, че се стреми посланията й да стигнат до възможно най-голям брой граждани и не я интересуват политическите им пристрастия.

И двамата отговориха, че ги интересуват гражданите, а не партиите на въпроса дали очакват подкрепа от ДПС на балотажа.

От нищо не се срамувам в миналото си, каза Цачева. Напротив, гордея се, заяви Радев.

В последните секунди на диспута двамата влязоха в словесна престрелка за партийното членство на Цачева. Тя се пошегува, че който на 20 г. не е бил социалист няма сърце, а който на 40 г. продължава да бъде такъв, няма ум.
Радев вметна, че с думите си тя е изхвърлила социалистите като безмозъчни същества.

България да остане фактор на стабилност, да продължи евроатлантическото развитие, да имаме модерно образование, нацията да е единна, да има справедливост и съдебна реформа, ще са приоритетите на Цачева.

България очаква промяна, трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава, с трезва преценка, твърд характер, да е лидер и да може да взима трудни решения, очерта своите плюсове за поста Радев.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?