Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 29
Начало arrow България arrow Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен

Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен

  Print E-mail
2016-10-17 14:53:58
източник: dnes.bg

Опцията "Не подкрепям никого" се очертава като трета сила за предстоящите избори. Това показват данните от ново социологическо проучване, проведено от "Алфа Рисърч",  в периода от 13 до 16 октомври със средства на агенцията.

Според анализа на социолозите ефектът на спорното квадратче не трябва да се подценява. "Алфа рисърч" определят опцията "Не подкрепям никого" като заблуждаваща, а освен това съобщават и че част от избирателите на ДПС ще го използват.

Профилът на ориентиралите се към "Не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Резултатите от допитването потвърждават данните и от предишни проучвания, че бъдещият президент ще бъде излъчен след балотаж между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9 на сто – 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев.

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8.7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6.8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Данните показват ръст на намеренията за участие в изборите. С около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните.

"Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души", информират от "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за гласуване има в редиците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание, но и електорален резерв има сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Анализът на социолозите показва, че около две трети от гласовете на БСП отиват за Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, КрасимирКаракачанов, Т атяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "Не подкрепят никого", пишат от "Алфа рисърч".

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Графика: Алфа Рисърч 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?