24 Април 2024 г. Сряда

Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен

2016-10-17 14:53:58

Опцията "Не подкрепям никого" се очертава като трета сила за предстоящите избори. Това показват данните от ново социологическо проучване, проведено от "Алфа Рисърч",  в периода от 13 до 16 октомври със средства на агенцията.

Според анализа на социолозите ефектът на спорното квадратче не трябва да се подценява. "Алфа рисърч" определят опцията "Не подкрепям никого" като заблуждаваща, а освен това съобщават и че част от избирателите на ДПС ще го използват.

Профилът на ориентиралите се към "Не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Резултатите от допитването потвърждават данните и от предишни проучвания, че бъдещият президент ще бъде излъчен след балотаж между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9 на сто – 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев.

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8.7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6.8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Данните показват ръст на намеренията за участие в изборите. С около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните.

"Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души", информират от "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за гласуване има в редиците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание, но и електорален резерв има сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Анализът на социолозите показва, че около две трети от гласовете на БСП отиват за Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, КрасимирКаракачанов, Т атяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "Не подкрепят никого", пишат от "Алфа рисърч".

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Графика: Алфа Рисърч 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати