19 Април 2024 г. Петък

Фандъкова: Не мисля, че премиерът е обиден от отказа ми за участие в президентските избори

2016-10-16 13:18:37
"Не мисля, че премиерът ми е обиден за отказа да бъда номинирана за президент, той прие аргументите ми". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви.

Тя каза, че са обсъждани много сериозно кандидатите и всичките тези. Фандъкова обясни, че само преди почти година е застанала пред гражданите на София, на които е представила програмата си и е получила доверието им. "Големите проекти започнаха и е нужна много работа, за да защитим програмата си. Не мисля, че премиерът ми е обиден, той прие аргументите ми. За него е важно какво се случва в София. Мисля, че взехме правилото решение", допълни кметът.

Фандъкова коментира, че очаква движението на бул. "Черни връх"За съжаление е така, аз също се движа по тези улици. Благодарна съм на всички, че през тази най-тежка година от последните, през които се правят мащабни ремонти и строежи заедно с метро, хората проявяват разбиране".

Кметът допълни, че това е алтернативата срещу тежкия трафик и използването на лични автомобили. "Всичко със строежа на метрото върви в ритъм и няма изоставане. Напредва работата по автомобилния тунел под бул. "Цар Борис Трети". Очаквам до края на годината да бъде завършен участъкът по бул. "Гоце Делчев", но ул. "Житница" ще бъде затворена през цялата следваща година", обясни Фандъкова.

Тя отново изрази благодарност за търпението покрай затворените улици и трафика, но само това е начинът да се справи столицата със замърсения въздух, както и модернизацията на превозните средства, коментира Фандъкова. Припомни, че скоро са пуснати петте нови трамвайни мотриси и продължава обновяването на градския транспорт. 

По темата с бежанците в София Фандъкова заяви, че са се договорили с председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова за постепенното изтегляне от центровете на младите мъже от афганистански произход, на непридружените младежи, от поведението на които хората се оплакват, както и да не се продължава с ново настаняване. В центъра в кв. "Овча купел" почти всички непридружени младежи са вече изтеглени, коментира още кметът. Тя допълни, че за нея е важно да чуе кои мерки биха направили хората по-спокойни - осветление, видеонаблюдение, полицейско присъствие.

Кметът увери, че продължават разговорите между местната управа и жителите на тези квартали. Освен разговорите за тези мерки обаче кметът коментира, че хората правят разграничение и не само че нямат против, но и помагат на бежанците, които бягат от войната – семейства с деца, особено в кв. "Овча купел". 

"В същото време настоявам и се увеличава непрекъснато полицейското присъствие и на булевард "Мария Луиза", целия район на "Лъвов мост" - има видеонаблюдение, което изградихме, има постоянни патрули и по мое настояване и жандармерия", обясни кметът. 

На въпрос за разкрита схема за имотни измами за милиони в Панчарево и Бистрица кметът коментира, че не може да контролира работата на поземлената комисия, която е държавен орган. По думите й в дейността й има доста слаби места. "Има съмнение за включване на чиновници в схемата, затова възложих административна проверка, разговарях с градския прокурор – тя ме увери, че се работи, но подадох моя сигнал." Фандъкова допълни, че проверката е със срок от един месец и вече има някои резултати, които показват, че най-сериозен е проблемът в Панчарево. "Районният кмет лично е подал 9 жалби, издал е над 2000 акта за общинска собственост, за да защити земите. Кметът на Бистрица се включи в битката срещу престъпната група, която функционира на тази територия. Всички органи трябва да се ангажират с тези казуси", обясни кметът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати