24 Април 2024 г. Сряда

Цачева губи балотажа срещу Радев, прогнозира Галъп

2016-10-15 10:45:56

Към настоящия момент се очертава балотаж на предстоящите президентски избори. На хипотетичния втори тур един срещу друг се изправят кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП - Румен Радев, като финалът е непредсказуем. Към настоящия момент победител трудно може да се предвиди, тъй като разликата е минимална, но превес има Радев с декларативната подкрепа на 29,6% срещу 26,4 % за Цачева.

Това показва данните от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл болкан" сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври, по метода "лице в лице".

Цецка Цачева води на първия тур с 19,2% заявени електорални нагласи. Според социолозите от решаващо значение ще бъде поведението на ДПС, като гласовете, които движението би следвало да мобилизира, са около 6 % от всички имащи право на глас.

На второ място след Цачева се нарежда Румен Радев с 15,1% от всички имащи право на глас.

Трети със 7,2 % е Красимир Каракачанов. От "Галъп" изтъкват, че темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Според тях е трудно да се предвиди дали и какъв електорален "бонус" ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, "Атака" и ВМРО.

Заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки е с близки стойности от около 5 %, показват данните на "Галъп". Социолозите уточняват, че точната подредба ще се разбере в хода на кампанията. Според тях тепърва ще се установява дали и доколко кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Мерешки можел да носи изненади, коментират още от "Галъп".

Чувствителна подкрепа от 2,7 % се показвала за Татяна Дончева, докато за Пламен Орешарски резултатите не били осезаеми. Все пак социолозите предупреждават, че това може да се промени, ако ДПС застане зад него.

Чувствителни дялове сред останалите кандидати засега не се откроявали.

Трудно било да се определи колко от онези, които ще отидат да гласуват, ще изберат опцията "не подкрепям никого". Все пак делът им можел да се калкулира на около 4 % от всички имащи право на глас в страната.

Около една пета са пълнолетните българи, които не са решили дали и как ще участват на изборите за президент. Основната част от привържениците на ДПС са сред тях, уточняват от "Галъп".

Около една десета са българите, които категорично заявяват, че не смятат да гласуват, но величината на реално негласувалите щяла да е по-висока.

Социолозите отбелязват, че е трудно да се предвиди на този етап как ще агитират партиите за балотажа и какво ще направи ДПС. Обръща се внимание, че макар хипотетичният балотаж да е между Цачева и Радев, не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж - тук е даден най-възможният към днешния ден.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати