Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Политика arrow Цачева губи балотажа срещу Радев, прогнозира Галъп

Цачева губи балотажа срещу Радев, прогнозира Галъп

  Print E-mail
2016-10-15 10:45:56
източник: news.bg

Към настоящия момент се очертава балотаж на предстоящите президентски избори. На хипотетичния втори тур един срещу друг се изправят кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП - Румен Радев, като финалът е непредсказуем. Към настоящия момент победител трудно може да се предвиди, тъй като разликата е минимална, но превес има Радев с декларативната подкрепа на 29,6% срещу 26,4 % за Цачева.

Това показва данните от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл болкан" сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври, по метода "лице в лице".

Цецка Цачева води на първия тур с 19,2% заявени електорални нагласи. Според социолозите от решаващо значение ще бъде поведението на ДПС, като гласовете, които движението би следвало да мобилизира, са около 6 % от всички имащи право на глас.

На второ място след Цачева се нарежда Румен Радев с 15,1% от всички имащи право на глас.

Трети със 7,2 % е Красимир Каракачанов. От "Галъп" изтъкват, че темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Според тях е трудно да се предвиди дали и какъв електорален "бонус" ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, "Атака" и ВМРО.

Заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки е с близки стойности от около 5 %, показват данните на "Галъп". Социолозите уточняват, че точната подредба ще се разбере в хода на кампанията. Според тях тепърва ще се установява дали и доколко кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Мерешки можел да носи изненади, коментират още от "Галъп".

Чувствителна подкрепа от 2,7 % се показвала за Татяна Дончева, докато за Пламен Орешарски резултатите не били осезаеми. Все пак социолозите предупреждават, че това може да се промени, ако ДПС застане зад него.

Чувствителни дялове сред останалите кандидати засега не се откроявали.

Трудно било да се определи колко от онези, които ще отидат да гласуват, ще изберат опцията "не подкрепям никого". Все пак делът им можел да се калкулира на около 4 % от всички имащи право на глас в страната.

Около една пета са пълнолетните българи, които не са решили дали и как ще участват на изборите за президент. Основната част от привържениците на ДПС са сред тях, уточняват от "Галъп".

Около една десета са българите, които категорично заявяват, че не смятат да гласуват, но величината на реално негласувалите щяла да е по-висока.

Социолозите отбелязват, че е трудно да се предвиди на този етап как ще агитират партиите за балотажа и какво ще направи ДПС. Обръща се внимание, че макар хипотетичният балотаж да е между Цачева и Радев, не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж - тук е даден най-възможният към днешния ден.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?