19 Април 2024 г. Петък

Кунева: Няма как да ни заплашват, доброволно сме в управлението

2016-10-15 10:39:21

Вторник наистина е важен ден, защото предстои гласуване, което оттук нататък ще определя ритъма на изпълнителната власт и на изборите. Това каза в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по повод на вчерашното извънредно заседание на кабинета и отправената от премиера заплаха към реформаторите, че е "настанало време разделно".

"Думи като "заплаха" и други по-силно емоционално оцветени думи за мен в политиката са невъзможни. Аз не говоря така и не се държа така", коментира Меглена Кунева. Тя бе категорична, че драматична новина от вчера няма и изтъкна, че в Министерския съвет седмица след седмица, месец след месец министрите показват резултати.

"Нещо, на което вчера премиерът отдели две трети от времето си, за да покаже успехите на Министерския съвет, който той председателства и на това какво е направено, включително и в областта, в която аз се занимавам - образованието", коментира Кунева.

Според нея не може да се говори за заплаха, защото няма с какво да се заплашват политици, които доброволно са влезли в управлението на страната. "В Министерския съвет проблем няма и министър-председателят го каза многократно", уточни Кунева.

По думите й второто направление, за което са говорили, е работата в Народното събрание . Тя подчерта, че Реформаторският блок е подчертано консолидиран за президентските избори и застава единен зад Трайчо Трайков и Съби Събев.

"Идеята, че ГЕРБ са изненадани от това, че една част от депутатите от Реформаторския блок са в опозиция, е несъстоятелна. Това не е новина, положението е такова от една година", посочи Кунева.

Повече от половината от депутатите на блока подкрепят кабинета и благодарение на тези гласове са приети много важни закони, подчерта министър Кунева.

По думите й, в момента, в който ДСБ са излезли в опозицията, е трябвало да подпишат анекс към коалиционното споразумение, за да се избегнат неяснотите.

"Да, бих предпочела и всички бихме искали групата в Народното събрание да бъде единна, но тя не е и това не е новина, и когато вчера г-н Атанасов е казал, че увеличаването на заплатите на учителите е предизборен трик, аз няма как да му повлияя през групата на реформаторите в парламента - просто защото той е излязъл в опозиция", коментира още Кунева.

Меглена Кунева, която е и лидер на ДБГ заяви, че Реформаторският блок съществува за това, защото има депутати, които подкрепят правителството и те са повече от половината.

Тя обясни, че е било взето решение за подобряване на комуникацията и за подписване на анекс към коалиционното споразумение.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати