Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Политика arrow Младенов: Работещите в сивата икономика ще имат проблеми

Младенов: Работещите в сивата икономика ще имат проблеми

  Print E-mail
2010-09-20 10:57:06
източник: dnes.bg

„Демографската криза е много тежка и навсякъде се пристъпва към пенсионни реформи, ние също трябваше да предприемем тази стъпка“, обясни социалният министър Тотю Младенов пред БНТ.  

„Нямаме друг изход с 2 млрд. лв. дефицит, оставени миналата година в пенсионната система, с над 1 млрд. лв. дългове на работодатели и самоосигуряващи се лица към осигурителната система“, поясни министърът. 

Според него целта е да се защитят голямата част от хората, които са редовни платци. 

„Другите, които са работили в сивата икономика без трудови договори и осигуровки, ще имат проблеми. Хората да не работят без трудови договори“, предупреди Младенов. 

„През следващите години планираме по-голяма заетост, по-високи доходи, по-голяма събираемост на осигурителните вноски и вдигане плавно на осигурителния стаж. Пенсионната възраст в България се запазва същата“, каза министърът. 

По думите му хората се вълнуват дали ще има къде да работят и дали ще имат по-добри доходи.

„При тези размери на осигурителната вноска има голяма част от работодателите, които не плащат. Тези, които плащат редовно, питат какво прави държавата, за да си събира вноските от тези, които не плащат“, каза Младенов.

Той за пореден път защити тезата си за увеличение на минималната работна заплата. Младенов напомни, че в момента тя е 240 лева, а когато се махнат данъци и осигуровки, човек получава чисто около 211 лева.

„Искаме да ограничим бедните хора в България. Минималната работна заплата е важна, за да може постепенно да започнат да растат доходите. Ако един работодател не може да плати около 270 лева на един работник, аз се съмнявам в качеството на неговата фирма“, категоричен е Младенов.

„На хората им писна някой да ги тормози на работното място и в същото време да им се плащат ниски доходи“, заяви още социалният министър. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?