29 Март 2024 г. Петък

Младенов: Работещите в сивата икономика ще имат проблеми

2010-09-20 10:57:06

„Демографската криза е много тежка и навсякъде се пристъпва към пенсионни реформи, ние също трябваше да предприемем тази стъпка“, обясни социалният министър Тотю Младенов пред БНТ.  

„Нямаме друг изход с 2 млрд. лв. дефицит, оставени миналата година в пенсионната система, с над 1 млрд. лв. дългове на работодатели и самоосигуряващи се лица към осигурителната система“, поясни министърът. 

Според него целта е да се защитят голямата част от хората, които са редовни платци. 

„Другите, които са работили в сивата икономика без трудови договори и осигуровки, ще имат проблеми. Хората да не работят без трудови договори“, предупреди Младенов. 

„През следващите години планираме по-голяма заетост, по-високи доходи, по-голяма събираемост на осигурителните вноски и вдигане плавно на осигурителния стаж. Пенсионната възраст в България се запазва същата“, каза министърът. 

По думите му хората се вълнуват дали ще има къде да работят и дали ще имат по-добри доходи.

„При тези размери на осигурителната вноска има голяма част от работодателите, които не плащат. Тези, които плащат редовно, питат какво прави държавата, за да си събира вноските от тези, които не плащат“, каза Младенов.

Той за пореден път защити тезата си за увеличение на минималната работна заплата. Младенов напомни, че в момента тя е 240 лева, а когато се махнат данъци и осигуровки, човек получава чисто около 211 лева.

„Искаме да ограничим бедните хора в България. Минималната работна заплата е важна, за да може постепенно да започнат да растат доходите. Ако един работодател не може да плати около 270 лева на един работник, аз се съмнявам в качеството на неговата фирма“, категоричен е Младенов.

„На хората им писна някой да ги тормози на работното място и в същото време да им се плащат ниски доходи“, заяви още социалният министър. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати