19 Април 2024 г. Петък

Путин: Няма диалог със САЩ, това е диктат!

2016-10-13 08:13:52
За подобряване на отношенията между Русия и САЩ е необходимо партньорство и взаимно уважаване на интересите, каза днес Владимир Путин на инвестиционен форум под наслов "Русия зове!", съобщиха ТАСС и Ройтерс.

По думите на руския президент със сегашното правителство във Вашингтон е невъзможно да се води диалог и той на практика отсъства. "Това не е диалог, а някакъв диктат и така е почти по всеки въпрос", заяви той пред форума на "Внешторгбанк".

Путин каза, че е решил да не пътува до Париж на 19 октомври, защото "френската страна даде да се разбере", че сега не е време да се открива руският културно-духовен център и да се разговаря за "всички тези хуманитарни теми".

Президентът призна всъщност, че той не е отменял визитата, а тя е само отложена. "Моят прессекретар [Дмитрий Песков] каза, че я отменяме, за да бъде силна нашата позиция", каза Путин.

Той отбеляза, че отношенията му с президента на Франция Франсоа Оланд са "много добри" и че в отношенията с френския народ и с инвеститорите от Франция "нищо не се е променило".

Същевременно той обвини Париж, че умишлено е подтикнал Москва да наложи вето върху френската проекторезолюция в ООН за примирие в Сирия. Според него французите не са се съобразили с руските предложения и са я внесли, знаейки, че Русия ще наложи вето, защото в текста цялата вина за насилието се е хвърляла върху правителството в Дамаск.

По повод на обвиненията на Вашингтон, че Москва оказва натиск върху предизборната кампания в САЩ Путин каза, че по този начин правителството на САЩ "се опитва да манипулира общественото мнение". По думите му това отвлича вниманието от същината на въпроса, а именно какво са разкрили хакерите, атакували сървърите на Демократическата партия.

Ще работим с всеки президент на САЩ, но главното е той също да иска да работи с нас, декларира Путин пред форума "Русия зове!". Той отбеляза, че е недопустимо използването на Русия като "разменна монета" във вътрешнополитическата борба в САЩ, защото така се вреди на междудържавните отношения.

На въпрос за предполагаемите цели на международните санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна Владимир Путин окачестви като смехотворни твърденията, че Русия е в международна изолация.

"Каква изолация може да има за такава страна като Русия?", попита риторично той. По думите му "на тях капацитетът на двигателя и бензинът няма да им стигнат, за да обиколят всички наши граници".

/БТА/
източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати