20 Април 2024 г. Събота

САЩ планирали мащабни провокации срещу руското присъствие в Сирия?

2016-10-13 07:45:07

Спецслужбите на САЩ и Саудитска Арабия са се договорили да предоставят на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) и семействата им възможност за безопасно напускане на иракския град Мосул преди началото на операцията на международната коалиция.

Това съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на военно-дипломатически източник в Москва.

По думите на източника президентът на САЩ Барак Обама е приел решение за провеждане на операция за освобождаването на Мосул през октомври. По време на щурма авиацията на коалицията ще нанася удари само по предварително договорени с терористите сгради в града, които ще бъдат опразнени, изтъкна представителят.

Според източника планът на Вашингтон и Рияд включва също терористите от Мосул да бъдат прехвърлени в Сирия за участие в настъпление срещу контролирани от правителствените войски градове.

Повече от 9 хиляди терористи от ДАЕШ в Мосул ще бъдат прехвърлени в източни райони на Сирия за последващо провеждане на голямо настъпление за превземане на градовете Палмира и Дейр ез Зор, добави източникът.

Други медии съобщават, че тайните служби на Саудитска Арабия са предприели подобни действия и при освобождаването на Фалуджа в Ирак по-рано.

Източници в политическите кръгове разкриват, че правителството на САЩ се опитва да спечели подкрепата на американски гласоподаватели преди президентските избори на 8 ноември с операцията срещу Мосул, тъй като евентуално освобождаване на града би гарантирало триумф на демократите.  Освен това Белият дом ще може да дискредитира усилията на Москва в Сирия и ще подкопае властта на сирийския президент Башар Асад.

В същото време арабски медии алармират, че Вашингтон планира и друга провокация срещу Русия в Сирия. Американски изтребители F/A-18 Hornet, с цветове като руски С-34, са прехвърлени от Европа във военновъздушната база Al Udeid в Катар.

Тези самолети ще бъдат със задача да бомбардират болници, училища, джамии, хуманитарни конвои и автобуси, пълни с бежанци.

Според плана, подготвян от американците от дълго време, западните медии ще създадат подходяща информационна среда, за да игнорират доказателства, представени от опозиционни страни. След това Държавният департамент на САЩ ще излезе с инициативи за налагане на нови санкции на Сирия и Русия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати