29 Март 2024 г. Петък

Бонус'17! Почиваме с 2 дни повече, ако махнат дългите уикенди

2016-10-12 12:42:35
Два дни повече ще са почивните дни през следващата година, ако бъде прието предложението на социалното министерство за промени в Кодекса на труда и вече няма дълги уикенди, които да се отпускат от Министерския съвет, пише "24 часа".

Националните празници да са стриктно записани в Кодекса на труда, а дълга почивка да се отпуска единствено ако празникът е в събота или неделя. Тогава ще се почива и в понеделник, предвиждат подготвените промени, съобщи във вторник социалната министърка Зорница Русинова.

През 2017 г. извънредни почивни понеделници ще има на 2 януари, тъй като официалният празник 1 януари се пада в неделя. Понеделник, 8 май, също трябва да бъде почивен, ако промените бъдат приети до края на тази и влязат в сила от началото на следващата година. Ако остане досегашният ред, Министерският съвет би могъл да отпусне 2 януари за почивен, но срещу отработване в събота. 6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд. Останалите празнични дни се падат в средата на седмицата или в петък и при тях също няма да има допълнителни почивни дни през следващата година. Така при приемане на новите правила през 2017 г. ще се почива извънредно 16 дни В тях влиза и Великден, който по Кодекса на труда се празнува 4 дни.

При запазване на досегашния ред - правителството да определя празничните дни, догодина те би трябвало да са 15, но ще има поне една работна събота. През 2016 г. почивните дни щяха да са поравно, ако важаха предложените от Зорница Русинова промени. Със сливането на празниците със съботи и недели за тази година се получават 13 празнични дни по досегашните правила. Ако важаха новите, щяха да са само 8. През 2016 г. обаче имаше и четири работни съботи и при прибавяне на нормалните уикенди общо почивните дни през годината се изравняват и по двата варианта.

"Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички", мотивира предложението във вторник социалната министърка Зорница Русинова.

Подготвяните промени в Кодекса на труда трябва да отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне, обясни тя. През септември четирите работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, изпратиха писмо до правителството и парламента с искане да се премахнат извънредните почивни дни и практиката за отработване в събота. Според писмото от досегашния ред, при който правителството отпускаше дълги уикенди, бизнесът губи между 400 и 600 млн. лева на година. Тяхното искане бе подкрепено и от шефа на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев.

"През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това създава предпоставки част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", обясни Русинова във вторник. Според нея, ако бъдат приети предложените нови правила - дълъг уикенд с почивен понеделник, ако празникът се пада събота и неделя, ще донесе повече предвидимост за бизнеса. Официалните празници, които се падат през седмицата, ще бъдат неработни, но само по един ден. “Освен това почивните понеделници няма да се отработват”, подчерта Русинова.

"Считам, че и за хората, и за бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота невинаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни, със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички”, подчерта социалната министърка.

"Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция, работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуска. До момента бизнесът има индикативни изчисления, които касаят определени сектори. Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата", обобщи Зорница Русинова.

Сливане има само в Румъния, Унгария и Латвия Само в още три държави в Европа има сливане на празничните дни с уикенда, каквато е практиката в момента в България. Това са Румъния, Унгария и Латвия, съобщи шефът на икономическата комисия на Народното събрание Петър Кънев. В тези три държави има и отработване на извънредните почивни дни в събота. Експерти на парламента са направили специално проучване в Европа каква е практиката, разказа Кънев. Навсякъде другаде не е прието този въпрос да се решава на държавно ниво, както е у нас.

В Австрия и Германия е по договаряне между синдикатите и работодателите. Подобна практика няма и по света - в САЩ, даже и в Латинска Америка няма. Всяка година между 3 и 5 дни са реално неработни дни, каза депутатът.

Предложението на социалното министерство да има извънредни почивни понеделници също ще натовари бизнеса и ще попречи на графиците за изпълнение на поръчките. Това коментира зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той направи уточнението, че говори в лично качество, тъй като от социалното министерство все още не са представили текстовете на законовата промяна. Искането на бизнеса винаги е било да се следва календарният принцип - почива се в дните, в които има официални и национални празници, няма извънредни почивни дни и допълнителни компенсации, ако празниците се паднат през събота и неделя, обясни Бранков.

Съответно според бизнеса не трябва да има и отработване в събота заради извънредните почивни дни. След като бъде направено предложението за промени в Кодекса на труда, трябва да се направи подробна оценка на въздействието, коментира още Бранков. Така щяло да се види дали новите текстове облекчават бизнеса, или го натоварват допълнително, както и какъв ще е ефектът върху работниците. Практиката на дълги уикенди не е лоша за целия бизнес, тя носи печалби на туризма, търговията и транспорта, коментира още Бранков.

Вместо правителството да обявява дълги уикенди и те след това да се отработват, по-добре да се даде право на хората да сливат празници със събота и неделя, като ползват отпуск. Да се запише в Кодекса на труда, че платеният годишен отпуск е 20 дни и плюс, като този плюс да се ползва именно по желание на работника за дълги уикенди. Това предложи вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Йоанис Партениотис в коментар на идеите на социалното министерство за извънредните почивни понеделници.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати