19 Април 2024 г. Петък

Руски печат: F-35 могат да стигнат до Москва само за минути

2016-10-12 12:13:29
НАТО готви "ядрен подарък" за Русия. Още през 2020 г. край руските граници може да се появят американски бомбардировачи F-35 с нови ядрени бомби, пише "Независимая газета".

НАТО възприема тактика за сплашване на Русия, твърди руският вестник, като цитира генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, говорил на конференция в Берлин в понеделник. "Това явно не са били празни думи", изтъква изданието, според което, "освен че засилва военната инфраструктура край границите с Русия, Северноатлантическият съюз с дейното участие на САЩ се кани да разположи в Европа нови видове американски ядрени боеприпаси".

Според руския всекидневник не е случайно съобщението на управлението по ядрена сигурност към енергийното министерство на САЩ, направено преди речта на Столтенберг - че ВВС на САЩ са провели в щата Невада поредните изпитания на управляема атомна бомба В61, но без ядрен заряд.

Експертната общност допуска, че подобни оръжия с монтирана вече ядрена бойна глава ще бъдат разположени в европейски бази на НАТО през 2020 г., което съществено ще засили бойния потенциал на алианса. Естествено САЩ и НАТО виждат в тези действия противовес срещу "агресивните стремежи на Русия", както неведнъж е заявявал американският министър на отбраната Аштън Картър, се казва в статията.

Разполагането на такива високопрецизни ядрени оръжия в Европа е голям проблем за руското военно-политическо ръководство, посочва вестникът. "Чудесно осъзнавайки проблема, САЩ се опитват по този начин да запазят контрола върху НАТО, като ескалират мита за външна заплаха", коментира политологът Алексей Мухин.

Според американския учен Ханс Кристенсен САЩ планират от 2020 г. да поставят бомбардировачи от пето поколение F-35 на бойно дежурство в балтийските бази на НАТО.

Самолетите F-35 могат да стигнат от балтийските страни до Москва и Санкт Петербург, където са разположени руските военни щабове и министерството на отбраната, само за няколко минути, напомня "Независимая газета".

"Комерсант" коментира анулираното от Кремъл посещение на руския президент Владимир Путин във Франция на 19 октомври - "опит да бъдат сближени позициите на Русия и на Запада за Сирия". Путин отказа визитата след твърдите изявления на Париж, който вижда в действията на руската авиация в Сирия "военни престъпления", пояснява изданието.

Фактическият отказ на френския лидер Франсоа Оланд да разбере и приеме логиката на Москва може да ускори формирането на западна коалиция против действията на Русия в Сирия. В тази неформална коалиция може да се включат водещи европейски държави, отправяли по-рано призиви за диалог с Москва, прогнозира всекидневникът.

Анулирайки посещението си в Париж веднага след "резултатни преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган" в Истанбул, където двамата "демонстрираха готовност за съвместни действия", Путин започва "сложна многоходова комбинация. Кремъл явно не разчита в обозримо бъдеще да постигне напредък в диалога със Запада по нито един ключов въпрос", смятат експерти на "Комерсант".

Аналитикът Владимир Сотников описва ", обяснява руският наблюдател.

/БТА/
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати