26 Април 2024 г. Петък

Медици от столичната Спешна помощ излязоха на спонтанен протест

2016-10-12 09:41:25

Медици от столичната Спешна помощ тази сутрин излязоха на спонтанен протест. Пред сградата протестира една от смените. Недоволството им е заради напускането на завеждащия лекар на смяната, съобщава Нова телевизия.

Медиците се притесняват от продължаващия отлив на лекари и сестри от системата за спешна помощ.

Незаетите места не намалявали, броят на екипите намалявал, а работата се увеличавала.

Спешните медици са изпратили писмо с исканията си до здравния министър Петър Москов. В него те пишат, че е настанал моментът, в който цялостната организация или ще претъпи категорични промени, или Центърът за спешна помощ наистина е на доизживяване.

Д-р Драгослава Балова е четвъртият завеждащ смяна, който напуска в рамките на четири месеца. Тя сподели, че се е изморила от усещане за несигурност. Тя подчерта, че не става въпрос за пари, защото заплатите вече са станали по-добри. Тази нощ в Спешна помощ са постъпили над 170 повиквания. Лекарката е категорична, че не може повече да се работи с малък ресурс и да се очаква, че линейките ще пристигат навреме. Ако някой си мислел подобно нещо, много грешал.

Лекарката смята, че трябва да има система за дирижиране и строги правила за приемане на адресите. Завеждащата смяната подчерта нееднократно, че си тръгва заради липсата на сигурност и справедливост.

Старшата сестра Борислава Колева застава зад главния си лекар. Тя обясни, че очакват от здравното министерство да се изяснят критериите и причините за непрекъснатите наказания, които се налагат на административен персонал, сестри, лекари. Наказанията били административни, но се изразявали въвфинансови санкции. Наказаните не получавали бонуси.

Тя подчерта, че в края на май – началото на юни един от завеждащите лекари е бил принуден да напусне, след като се е застъпил за неоснователно наказание на лекар от екипа му.

Сестрата сподели, че на смяна със 6 служители се изпълняват по 150-200 повиквания.

На протеста присъства и служител от центъра за приемане на повикванията за спешна помощ. Като абсурдни сигнали той определи обаждания с искане за съвет при главоболие. Имали случай, при който момче, сънувало кошмар, се обадило да иска съвет. В много случаи хора се обаждали, че са видели паднал човек на улицата, а когато линейката пристига на мястото не намира никого. В това време тя можела да се отзове на по-спешен случай.

В Спешна помощ постъпвали много лъжливи позвънявания. Много хора пък лъжели за състоянието си. Затова служителите в Спешната помощ настояват за санкции.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати