20 Април 2024 г. Събота

Съседи в евакуирания блок къртили носещи стени, разширявали се...

2016-10-11 19:29:19

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Всичко това се случи в столичния квартал "Сердика" в 15-етажен блок.

Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

"В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът", разказа Иванова пред BTV.

"Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът", изтъкна тя.

По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Драгомира Иванова, също живуща в блока разказва, че през нощта се чул силен гръм, прие което плочките се спукали. Същото станало и с дограмата.

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно", коментират други съседи.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столичната община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

"Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети", подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни той.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1-2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати