26 Април 2024 г. Петък

Русия прехвърли ракети за "рутинно" учение, Полша - в готовност

2016-10-09 09:53:08
Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети "Искандер-М", способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната.

Министерството уточнява, че подобни учения в Калининградска област са били провеждани и преди. Ние не скривахме транспортирането на ракетния комплекс с кораб, дори нарочно оставихме една ракета съвсем открита, за да бъде забелязана от американски шпионски спътник, каза на брифинг за журналисти в Москва днес говорителят на министерството Игор Конашенков. "По този начин уточнихме и параметрите на работа на този космически апарат", добави той.

"Не се наложи да чакаме дълго - американските партньори "в разобличителен порив" сами потвърдиха това", посочи говорителят, цитиран от ТАСС.

Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.

Ракетите "Искандер" са предназначени за унищожаване на такива цели, като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, на самолети и хеликоптери по военните летища, командни пунктове и свързочни центрове. Модификацията "Искандер-М" има обсег на действие до 500 км.

Полша заяви, че поддържа в готовност въоръжените си сили във връзка с последните действия на Русия.

Полша е разтревожена от последните действия на Русия във военната сфера и поддържа в готовност въоръжените си сили. Това заяви днес на пресконференция полският министър на отбраната Антони Мачеревич, помолен да коментира евентуалното разполагане на ракетни комплекси "Искандер" в руската Калининградска област, предаде ТАСС.

"Последните действия на Русия пораждат силна тревога. Ние вземаме предвид всички съобщения, включително за евентуално присъствие на ракети "Искандер", при това в специална конфигурация, на територията на Калининградска област", отбеляза той.

Полските въоръжени сили и разузнаването си сътрудничат със съюзниците на страната и поддържат постоянна готовност, за да следят ситуацията и да гарантират сигурността на Полша и на страните - нейни партньори, увери министърът.

Полското правителство ще положи усилия възможно най-бързо да реши проблема с покупката на хеликоптери за въоръжените сили след отказа на Варшава да купи бойни вертолети Каракал, производство на френско-германския концерн "Еърбъс хеликоптерс", съобщи Мачеревич.

"Това е спешна задача", но "ситуацията няма да се отрази отрицателно на полските отбранителни възможности", каза той. Варшава приема предложения от всички производители, готови да спазват полските условия, отхвърлени от френския доставчик, увери министърът.

На 4 октомври Варшава се отказа от планираната сделка за покупка на 50 хеликоптера Каракал на стойност близо 3,5 милиарда долара. Полската партия "Право и справедливост", дошла на власт миналата есен, разкритикува проекта заради това, че пренебрегваше полските производители, напомня АФП.

По време на последния етап от преговорите по сделката производителят "Еърбъс хеликоптерс" "не представи задоволително предложение. Той не отговори на полската позиция, затова преговорите, договорът бяха спрени", обясни Мачеревич. ", изтъкна той. (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати