29 Март 2024 г. Петък

Скандал спря работата на парламента

2016-10-07 15:43:28

Петъчният парламентарен контрол пропадна заради скандал между БСП и ГЕРБ.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прекрати заседанието викове за оставка от мястото на червената опозиция и тропане по банките.

 

В края на проваленото заседание социалистите Бойчев и Ерменков развяха черен байряк, на който с бели букви е изписано "Те поГЕРБаха България". Този черен байряк се виждаше и вчера по време на протеста пред Министерски съвет.

Нещата ескалираха, след като БСП извади комунистическото минало на министър-председателя в защита на Ирина Бокова.

"Бойко Борисов обслужи чужди интереси", заяви от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова и отново захапа герберите за случая Бокова - Георгиева. Според социалистката виновник за неуспеха на България е Бойко Борисов, който се самоунищожил, но България станала за резил.

Господин премиер, кои чужди държави ви наложиха Кристалина Георгиева, попита Нинова.

Тя се хвана за вчерашния аргумент на премиера за комунистическото минало на Ирина Бокова, като веднага контраатакува с членството на Бойко Борисов в БКП. Не сте ли бил член на БКП, попита социалистката и изтъкна, че Борисов избрал БКП за сметка на МВР и пожарната. По думите й той се отрекъл от семейството си и щял да се отрече и от родината си.

Червената депутатка се опасява, че страната ни ще бъде превърната в бежански център. Държавата щяла да плаща осигуровките на мигрантите, ще им осигури жилища, работа, детска градина. Къде са равните права с българските граждани, възнегодува Корнелия Нинова.Червените отново атакуваха премиера зазаселването на бежанци в българските общини.Нинова прочете споразумението за интеграция на мигрантите, но залата я освирка.

Дошъл е момент да бъдем българи, не давайте България, обърна се тя към избирателите. Социалистите бурно ръкопляскаха.

Това обаче ядоса председателстващият заседанието Димитър Главчев. "Моля за ред в залата. Ще прекратя заседанието", закани се Главчев.

След това на трибуната излезе Георг Георгиев и обвини червените в лъжа, но викове "Оставка" и тропане по депутатските банки от страна на опозицията заглушиха думите му от трибуната.

Димитър Главчев обясни пред медиите, че не си е изпуснал нервите.

Според него въпреки днешния цирк имало смисъл от заседания на парламента и случилото се няма ускори ваканцията на законотворците преди вота.
В момента колегите от опозицията се лишиха от свое право да упражнят правото си на парламентарен контрол, обясни той.
Главчев се закани да не допусне парламентът да се използва за предизборни цели.

По думите му липсвала Цецка Цачева, която умело въдворявала ред.

Според него цялата група на червените създавала безредиците в пленарна зала. Следващият път ще се постарая да съм още по-бърз, закани се Димитър Главчев относно евентуален подобен друг ход от червените по време на заседание.

ДПС определи обаче поведението на Димитър Главчев като поредния политически гаф на ГЕРБ.

Лидерът Мустафа Карадайъ заяви на брифинг, че така (с прекратяване на парламентарния контрол, б.р.) се криели министрите от опозицията. Правителството и ГЕРБ се крият от хората, а като се покажат, вършат гаф след гаф, смята той.

Искането на оставки не е безредица, а демократичен политически акт, обяви Карадайъ. Кой носи политическата отговорност, попита лидерът на партията. „Кабинетът бил заченат порочно“, кратко и ясно констатираха от ДПС.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати