20 Април 2024 г. Събота

Мобилните оператори се "хванаха за гушите"

2010-09-20 10:40:17

Глобул „скочи" срещу другите два мобилни оператора и заяви, че ще сезира Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за някои некоректни техни практики, които създават съществени затруднения за потребителите, желаещи да пренесат своите номера от друга мрежа в мрежата на Глобул.

Според компанията към 17 септември близо 800 коректно попълнени и отправени искания за пренос на мобилни номера в мрежата на Глобул чакат одобрение от страна на Мобилтел ЕАД, който отказва отговор с мотива „технически проблем", което е в пряк ущърб на потребителите и в нарушение на приетите от КРС и трите оператора функционални характеристики на услугата.

Глобул имат претенции и към БТК АД, след като и при нея искания за пренос стоят без отговор по-дълго от установения в нормативите двудневен срок.

От Глобул протестират също така, че БТК „изцяло и напълно немотивирано отказва пренос на аналогови фиксирани номера, което също е в нарушение на правилата".

В изявлението се посочва още, че КРС ще бъде информирана и за практиката към Глобул да бъдат отправяни некоректно попълнени или непълни искания за пренос на номер, след което на клиентите да се дава обяснението, че компанията немотивирано отказва пренос на номер.

От Мтел не закъсняха с отговора си, според който само преди месец Глобул е спрял без предупреждение 50 сим карти на варненска фирма, поискала да прехвърли номерата си към Мобилтел.
Благодарение на този акт работещите там останаха без никаква комуникация, въпреки редовно плащаните сметки.
Глобул задържаше преписката за пренос на мобилните номера почти 7 месеца, до момента в който операторът едностранно спря сим картите на фирмата, при което процедурата по преносимост е невъзможна.

Това е само един от многото примери за нелоялната практика на Глобул по отношение на преносимостта на номерата, заявяват от Мтел.

Изтъква се също така, че след старта на процеса по преносимост на номерата при "едно гише" едва около 10 % процента от заявени над 1400 номера за пренасяне в мрежата на Мобилтел от мрежата на Глобул са реално пренесени.

Точно Глобул е операторът, който отказва на потребителите да се пренесат, като използва аргументи като например факта, че потребителят е сменил своята лична карта и нейният номер не съответства на този, отразен в системата на Глобул, заявяват от Мобилтел.

Те коментират, че при масовата смяна на лични документи, подобен тип антипотребителски решения имат огромен ефект. Липсата на посочен в заявлението вход или номер на апартамент, като част от постоянния адрес, също се използва от Глобул като основание да се откаже преносимост на потребителите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати