25 Април 2024 г. Четвъртък

БСП губи партера на "Позитано" 20

2016-10-06 07:58:15
Реститути взимат сърцето на БСП – партерния етаж в централата на столетницата на столичната улица "Позитано" 20.

След близо 20 г. дела Софийският градски съд е уважил претенциите на 12 от 20 реститути към щаб-квартирата на червената партия в София, пише "24 часа".

Окончателното решение, с което БСП губи етажа, е взето през август. Засега социалистите не са освободили реституираните имоти. Според източници от БСП срокът за доброволно изпълнение на акта е изтекъл и спечелилите делото наследници на имотите вече имат право да извадят изпълнителен лист и да изгонят БСП от партерния етаж.

По закон след такова решение инициативата е изцяло в спечелилата страна. Тя може да поиска изпълнение чрез съдия-изпълнител или да потърси за съдействие от държавата.

След това в много кратки срокове частен съдебен изпълнител ще ги въведе във владение. Според социалисти това можело да стане именно в разгара на предизборната кампания за президент.

На партера на "Позитано" 20 са разположени ресторант-градина, магазини и офиси, от които БСП събира наем и покрива част от разходите на партията. Според активисти от БСП се отнемат най-апетитните имоти.

В реституирания етаж попада и кинозалата, която социалистите ползват за партийни събрания.

Ръководството на БСП нарочно не освобождава имотите в срока за доброволно изпълнение, твърдят от вътрешната опозиция. Така, ако изгонят БСП от "Позитано" 20 по време на предизборната кампания, ще извлекат дивиденти чрез скандал. Решението на СГС все още не е публично, но е разпратено до държавата и засегнатите страни.

Делата за партерния етаж на "Позитано" 20 се водят от 2007 г., показва справка в деловодната система на съда.

"БСП не е страна по това дело. То се води от много години и е заведено от хора с реституционни претенции срещу МРРБ, което е собственик на сградата. Ние сме само наематели", бе официалният коментар на БСП.

По ирония на съдбата същата съдба застигна и основният опонент на БСП от началото на прехода СДС. Преди години реститутски претенции оставиха синята партия без партерния етаж в емблематичната сграда на "Раковски 134".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати