Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 26
Начало arrow България arrow БСП губи партера на "Позитано" 20

БСП губи партера на "Позитано" 20

  Print E-mail
2016-10-06 07:58:15
източник: dnes.bg

Реститути взимат сърцето на БСП – партерния етаж в централата на столетницата на столичната улица "Позитано" 20.

След близо 20 г. дела Софийският градски съд е уважил претенциите на 12 от 20 реститути към щаб-квартирата на червената партия в София, пише "24 часа".

Окончателното решение, с което БСП губи етажа, е взето през август. Засега социалистите не са освободили реституираните имоти. Според източници от БСП срокът за доброволно изпълнение на акта е изтекъл и спечелилите делото наследници на имотите вече имат право да извадят изпълнителен лист и да изгонят БСП от партерния етаж.

По закон след такова решение инициативата е изцяло в спечелилата страна. Тя може да поиска изпълнение чрез съдия-изпълнител или да потърси за съдействие от държавата.

След това в много кратки срокове частен съдебен изпълнител ще ги въведе във владение. Според социалисти това можело да стане именно в разгара на предизборната кампания за президент.

На партера на "Позитано" 20 са разположени ресторант-градина, магазини и офиси, от които БСП събира наем и покрива част от разходите на партията. Според активисти от БСП се отнемат най-апетитните имоти.

В реституирания етаж попада и кинозалата, която социалистите ползват за партийни събрания.

Ръководството на БСП нарочно не освобождава имотите в срока за доброволно изпълнение, твърдят от вътрешната опозиция. Така, ако изгонят БСП от "Позитано" 20 по време на предизборната кампания, ще извлекат дивиденти чрез скандал. Решението на СГС все още не е публично, но е разпратено до държавата и засегнатите страни.

Делата за партерния етаж на "Позитано" 20 се водят от 2007 г., показва справка в деловодната система на съда.

"БСП не е страна по това дело. То се води от много години и е заведено от хора с реституционни претенции срещу МРРБ, което е собственик на сградата. Ние сме само наематели", бе официалният коментар на БСП.

По ирония на съдбата същата съдба застигна и основният опонент на БСП от началото на прехода СДС. Преди години реститутски претенции оставиха синята партия без партерния етаж в емблематичната сграда на "Раковски 134".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?