26 Април 2024 г. Петък

САЩ прекратиха всички контакти с Русия за Сирия

2016-10-04 07:03:44
САЩ смятат, че няма смисъл повече да се опитват да преговарят с Русия за постигане на прекратяване на насилието в Сирия и прекратяват всички контакти в този формат.

Според Вашингтон руснаците не са изпълнили ангажиментите си по споразумението за примирие от 12 септември, което се провали седмица по-късно и сирийската армия с руска подкрепа от въздуха започна офанзива на няколко места срещу бунтовниците.

"Съединените щати замразяват участието си в двустранните канали с Русия, създадени за поддържане на режима за прекратяване на враждебните действия", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кирби. "Това не е решение, което ни беше лесно да вземем", добави той.

Това означава, че руската бойна авиация, която неотдавна бе подсилена със самолети за атаки по наземни цели, сирийската армия и подкрепящите я ирански, ливански и палестински части ще действат свободно срещу антиправителствените части, които често са смесени с цивилно население.

Същото важи и за групировките, подкрепяни от Запада и арабските страни от Персийския залив, за които американците бяха поели ангажимент да ги накарат да се въздържат от военни действия.

Новината звучи зловещо за над 270 000 души, блокирани в източните части на град Алепо от настъпващите правителствени части и бомбардирани непрекъснато дни наред.

Според "Ню Йорк таймс" именно заради ситуацията в Алепо Вашингтон е взел решението.

Говорителката на външното министерство в Москва обаче смята, че САЩ само се опитват да превхвърлят другиму собствената си отговорност. "Оказва се, че Вашингтон просто не е изпълнил ключово условие от договореностите за облекчаване на хуманитарната ситуация с жителите на Алепо, а сега, видимо, като не успяха да изпълнят договорености, които самите те изработваха, се опитват да прухвърлят отговорността другиму", каза Мария Захарова по националната телевизия.

ТАСС цитира думите ѝ, че бездействието на Вашинтгон довело до това, че през този период "бойците се прегрупираха, получила оръжие и проведоха мобилизация на ресурсите си".

Поверителният разтовор на Кери

На 30 септември "Ню Йорк таймс" разпространи звукозапис от среща при закрити врати на държавния секретар Джон Кери с представители на сирийски организации и дипломати, на която той се оплаква, че дипломатическите му усилия не са подкрепени със сериозна заплаха за употреба на военна сила от САЩ.

"Мисля, че има 3-4 души в администраията, които спореха за употребата на сила и аз не успях да ги убедя", казва той в родължилият около 40 минути разговор в кулоарите на Общото събрание на ООН на 22 септември.

Кери обяснява в холандското представителство на ООН, че САЩ нямат правно оправдание да атакуват правителството на Башар ал Асад, докато Русия е в Сирия по покана на Дамаск. "Проблемът е, че на руснаците не им пука за международното право, а на нас ни пука."Трябва да се сражавате за нас, но ние няма да се сражаваме за вас".

Но Кери обяснил на присъстващите, че САЩ не могат да им изпратят помощ на терен, защото това рязко вдига залозите. "Русия ще вкара повече, Иран, "Хизбула", "Ан Нусра", Саудитска Арабия и Турция ще вкарат парите си и всички ще бъдете унищожени."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати